Divendres, 19 d'abril de 2024
Procés català

Puigdemont es converteix en una obsessió per a la policia espanyola

Les inspeccions d’aeròdroms i del clavegueram de l’entorn del Parlament se sumen al blindatge de les fronteres per “evitar que entri dins d’un maleter” | Els pallaresos afinen el seu enginy amb muntatges a les xarxes socials

Redacció 25 de gener de 2018 a les 11:46
El govern espanyol vol blindar les fronteres per Puigdemont | Albert Alemany
Carles Puigdemont s'ha convertit en una autèntica obsessió per a la policia espanyola. I és que en entorns polítics i mediàtics espanyols la possible presència del president a l’exili a la investidura de la setmana que ve –com està alimentant ell mateix els darrers dies- provoca gran preocupació. Ho va verbalitzar ahir el periodista Carlos Alsina en l’entrevista a Mariano Rajoy: “Si van prometre que no hi hauria urnes l'1-O i n'hi va haver, com poden assegurar que Puigdemont no serà al Parlament?”.

Tot i que al Pallars Sobirà, per ara, no s’hi ha vist cap control policial especial, fa dies que la presència de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil s’ha incrementat en comarques frontereres. S'han pogut veure grans controls en poblacions de la Vall d'Aran, l'Alt Empordà i el Ripollès, per exemple.

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha admès aquest dimecres que s’han reforçat els controls “perquè hi ha una ordre de crida i cerca dins el territori espanyol”. Això sí, després de destinar 87 milions d'euros a intentar aturar el referèndum amb l'operació Copèrnic, no ha volgut confirmar ni desmentir si s'han tornat a mobilitzar policies de fora de Catalunya. En aquest sentit la SER apunta que hi ha un centenar d'agents de la Guàrdia Civil només a les comarques gironines procedents de Sevilla.

Ni per aire ni pel subsòl

“Encara que hi hagin molts camins rurals i es pugui entrar amb vaixell, helicòpter o ultralleuger, treballem per a que això no succeeixi”, va assegurar dimarts a Antena 3 el ministre Zoido. Ahir, veient el rebombori de les seves paraules, s'ha mostrat més mesurat assegurant que els operatius policials es dissenyen i s'executen però no s'expliquen.

Sigui com sigui, les paraules de ministre de l'Interior han mostrat l'abast de l'operatiu de la policia espanyola per evitar que Puigdemont pugui ser la setmana vinent al Parlament. Més enllà de les fronteres terrestres, en les darreres hores s'han pogut veure moviments menys habituals amb el control de petits aeroports i de clavegueres.

Un dels operatius més sorprenents s'ha realitzat a l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages. Fins a vuit agents s'hi van presentar aquest cap de setmana en una operació preventiva on es va reclamar el registre d’entrades i sortides per aire. El cas és que l’empresa que hi opera, Saltamos SkyDiveBcn, només ofereix salts en paracaigudes i no recull passatgers. A l'aeròdrom d'Òdena, per la seva banda, els controls són pràcticament diaris malgrat que més discrets.
 
Encara menys discrets han estat aquest matí agents de la Policia Nacional espanyola al parc de la Ciutadella. Allà, per sorpresa de vianants i periodistes, s'han dedicat a destapar les tapes del clavegueram per tal de revisar-lo planells en mà. De fet, des d'ahir la presència de la policia espanyola és molt evident a l'entorn del Parlament en ple compte enrere per a la investidura.

Mofa al Pallars

Alguns pallaresos no han desaprofitat l’ocasió per fer broma sobre aquesta situació. Els darrers dies han aparegut muntatges i bromes a les xarxes socials especulant sobre l’entrada de Carles Puigdemont per terres pallareses, donat el seu caràcter de territori fronterer. Fins i tot l’escriptor Carles Porta, autor del llibre Tor, tretze cases i tres morts, ha ironitzat sobre una possible entrada per la població pallaresa.

 
     

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació