Diumenge, 10 de novembre de 2024
innocentada

Les obres de la rambla Doctor Pearson de Tremp destapen una necròpoli medieval

S’hi han trobat set esquelets i restes de diferents “expedients administratius”, un fet que demostra que en aquella època el funcionariat ja era molt present a la ciutat

Redacció 28 de desembre de 2017 a les 13:35
Aquesta ha estat la nostra innocentada d’aquest any | Arxiu
INNOCENTADA 28 DESEMBRE 2017

Les obres de la rambla Doctor Pearson de Tremp han destapat una necròpoli medieval amb restes de finals del segle XII. La troballa s’ubica a l’altura de l’estàtua de Doctor Pearson, al cap del passeig, i si bé inicialment es creia que es tractava d’un cementiri reduït de la comunitat monacal, finalment ha resultat ser una necròpoli molt més complexa. 


A les tombes s’hi han trobat un total de set esquelets que ja han estat portats a un laboratori per ser estudiats amb detall. Tot i això, la indumentària conservada i alguns elements trobats al voltant dels cossos indiquen algunes de les característiques del que foren els primers trempolins. 

En aquest sentit, el prestigiós arqueòleg americà, Josh Martin, ha detallat alguna d’aquestes troballes. Martin ha explicat que entre els esquelets s’hi han trobat restes de diferents “expedients administratius”, un fet que demostra que en aquella època “el funcionariat ja era molt present a la ciutat”. Un dels esquelets ha estat trobat en posició relaxada i amb xancles, un fet que podria indicar que l’individu era mestre i que hauria mort a l’estiu, segons Martin.

L’arqueòleg ha detallat que també s’ha trobat una espècie de llufa entremig de dos dels cossos, un fet “que podem relacionar directament amb l’aixecada del Ninot de Tremp” i que indicaria que aquesta tradició ja se celebrava al segle XII. La troballa es va produir el passat dia 4 de desembre, però no ha transcendit fins ara per no interferir en les tasques d’extracció dels cossos. Fins el moment, s’han detectat tres fases diferents en la necròpoli, a l’espera de confirmar-ne una quarta.

Des dels Serveis Territorials de Cultura, així com des de l’Ajuntament de Tremp, s’ha destacat la importància d’aquest descobriment, ja que més enllà del seu valor arqueològic, ajudarà a conèixer com s’organitzava la població medieval en aquesta zona, quins patrons d’enterrament seguien o quines dietes duien a terme.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació