Diumenge, 28 d'abril de 2024
medi ambient

Iniciativa pionera a Port Ainé per protegir espècies amenaçades com el gall fer

S’ha habilitat una nova senyalització amb l’objectiu de conscienciar els visitants de la importància de respectar el seu hàbitat

Redacció 13 de desembre de 2017 a les 10:28
El gall fer és una espècie amenaçada | Territori
Les estacions d’esquí d’Espot i Port Ainé han dut a terme una iniciativa pionera a Catalunya en protecció de fauna amenaçada consistent en senyalitzar les àrees de presència d’espècies vulnerables, com és el gall fer. Aquesta acció ha estat impulsada conjuntament pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Departament de Territori i Sostenibilitat, en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Així, s’ha editat una nova cartografia d’aquestes estacions destinada als amants dels esports d’hivern, com l’esquí alpí, l’esquí de muntanya, l’esquí nòrdic, el trineu amb gossos, les motos de neu i les raquetes de neu. L’objectiu és conscienciar-los de la importància de compaginar l’activitat esportiva amb la preservació de la fauna en perill, i evitar accedir a àrees sensibles on habiten aquests animals. 

L’actuació s’emmarca dins el conveni signat el 2012 entre el Departament i FGC per a la promoció i l’establiment de projectes conjunts en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’estació d’esquí de Port Ainé, amb la finalitat de potenciar, divulgar i promoure aquestes l’esport i les activitats a l’aire lliure, el respecte per la natura i l’entorn i el coneixement del medi natural, la geologia, la fauna i la flora.

També hi ha col·laborat el Servei de Fauna i Flora de la Direcció General de Polítiques Ambientals del Departament, per l’àmbit d’Espot, que no pertany estrictament al Parc Natural com Port Ainé. Tanmateix, comparteixen una marca comercial, Skipallars, amb panells informatius i plànols conjunts.

A més de l’elaboració i edició de material gràfic, plafons i cartells informatius, també s’han col·locat tanques i senyals d’avís en punts d’entrada a aquestes zones de protecció de fauna, per reforçar sobre el terreny aquesta mesura. Paral·lelament, properament es col·locaran nous plafons informatius en punts estratègics de les estacions, sobre la singularitat del gall fer i altres espècies de fauna forestal amenaçada, així com l’edició de material divulgatiu i/o educatiu, per fer difusió a internet i a les xarxes socials.
 
A més, es treballa per estendre la iniciativa a la resta d’estacions de muntanya de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu, com les estacions de Virós Vallferrera i Sant Joan de l’Erm, així com a altres estacions gestionades per FGC a tot Catalunya.

Espècies amenaçada

El gall fer és una espècie molt sensible a l’activitat humana. Durant l’hivern, es refugia en certes zones elevades del bosc de pi negre, conegudes com àrees d’hivernada, i s’alimenten únicament d’acícules de pi, un aliment molt pobre amb nutrients, per la qual cosa necessiten gastar el mínim d’energia acumulada. Tanmateix, en situacions d’estrès, com ara el creuament amb esquiadors, es poden espantar i fugir, utilitzant una quantitat important d’energia. Amb una ingesta d’aliments tan limitada, aquest esforç els pot debilitar, i posar en risc la seva supervivència.
 
Es tracta d’una espècie vulnerable, amb risc de desaparèixer, protegida per la Directiva Europea 2009/147/CE (Directiva ocells) com espècie que ha de ser objecte de mesures de conservació especial quant a l’hàbitat, amb la finalitat d’assegurar-ne la supervivència i la reproducció en la seva àrea de distribució.
 
A més del gall fer, nombrosos boscos subalpins dels Pirineus acullen espècies de fauna amenaçada i protegida, com el mussol pirinenc, el picot negre, la marta, i l’os bru, que necessiten de certa tranquil·litat per tal de no perjudicar el seu cicle vital, i amb ella la seva supervivència. Per tant, les mesures de conservació de l’hàbitat del gall fer també beneficien aquestes espècies.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació