Dijous, 25 d'abril de 2024
geologia

La carretera de Port Ainé, a debat en una jornada sobre els riscos torrencials

Les darreres avingudes torrencials al vessant nord de Port Ainé van arrossegar 30.000 metres cúbics de tones de pedres i roques

Redacció / ACN 29 de novembre de 2017 a les 10:32
La xerrada va tenir lloc a la seu del ICGC de Tremp | ACN
Els Pirineus són una de les zones de Catalunya més afectades per perillositat geològica: inundacions, despreniments, esllavissades, fluxos torrencials, allaus i esfondraments. En els darrers anys, una de les zones que s'ha vist fortament afectada per aquests fenòmens és el vessant nord de Port Ainé.

La carretera d'accés a Port Ainé va centrar la xerrada Riscos torrencials als Pirineus i vessant nord de Port Ainé, que s'ha celebrat aquest dimecres a la seu de Tremp de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. En aquesta jornada es va ressaltar que barrancs que es manifesten tan actius són un terreny ideal per a l'experimentació i l'aprenentatge sobre les dinàmiques torrencials.

El tècnic forestal del departament d'Agricultura, Carles Fañanás, ha explicat que en aquesta zona es van instal·lar unes malles, que no s'havien col·locat fins al moment en cap altre lloc de Catalunya. Aquestes malles suporten tot el que l'aigua arrossega en casos de grans pluges. 

Aquest barranc va arribar a arrossegar 30.000 metres cúbics de pedres i roques. Casos com aquest s'han anat repetint a diferents barrancs del Pallars. Tots aquests episodis fan que les infraestructures que es desenvolupen en l'àmbit pirinenc resulten fàcilment exposades a processos naturals, ja que es produeixen amb una alta periodicitat i intensitat. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació