Dilluns, 6 de maig de 2024
museu de les papallones

Sort decreta el tancament del Museu de les Papallones de Pujalt

El consistori dona fins a finals d’any als gestors per abandonar l’equipament | L’Ajuntament de Sort desconeix el nombre de visitants que rep el museu i els ingressos i despeses que genera

Redacció / ACN 23 de novembre de 2017 a les 10:00
Alfons Dolsa fent una explicació a un grup d'alumnes | Museu
La continuïtat del Museu de les Papallones a Pujalt sembla que ha arribat al seu final per un desacord entre l'Ajuntament de Sort, titular de l'edifici, i els promotors i propietaris del fons, Alfons Dolsa i Maria Teresa Albarràn. La voluntat del consistori era crear una figura legal per poder explotar i gestionar aquest museu amb totes les garanties que exigeix la normativa.

Les postures semblen irreconciliables i d’aquí la decisió de l’ajuntament de tancar l’equipament, que porta 15 anys al nucli de Pujalt: 10 a les antigues escoles del poble i 5 a un nou equipament de més de 500 metres quadrats. Així, el consistori ha donat fins a finals d’any als actuals gestors per abandonar el recinte.

L’alcalde de Sort, Raimon Monterde ha explicat que no poden seguir com fins ara; desconeixent el nombre de visitants que rep el museu i els ingressos i despeses que genera l’equipament, per la qual cosa, ha dit, “no el podem fiscalitzar ni justificar”. L’ajuntament volia regularitzar aquesta situació però l’acord amb els actuals gestors sembla impossible. 

En no poder demostrar la comptabilitat dels darrers anys, l’ajuntament va haver de retornar l’any passat 111.000 euros a la Comunitat Europea corresponents a un ajut europeu que va ser assignat al consistori l’any 2009 per destinar al Museu. A més, l’equipament no te instal·lat cap comptador per registrar el consum elèctric perquè està connectat directament a la xarxa d’enllumenat públic. L’Ajuntament ha pagat 11.000 euros a Endesa pel consum estimat durant els dos últims anys. 
 

El Museu de les Papallones de Catalunya, a Pujalt. Foto: Museu de les Papallones


De la seva banda, el gestor de l’equipament, Alfons Dolsa, rebutja qualsevol responsabilitat i acusa el consistori de no estar interessat en el museu, que conté el fons científic creat pels promotors, que inclou més de 25.000 exemplars. El museu també incorpora una extensa biblioteca especialitzada en lepidopterologia, amb moltes obres clàssiques i modernes sobre el tema, a més d'un extens recull de treballs científics.

L'alcalde ha explicat que marxaran de Pujalt els promotors i la col·lecció però el nom del museu es queda a Pujalt; Museu de les Papallones de Catalunya. Per l'any 2018 s'hi realitzaran algunes activitats culturals i de natura i s'espera poder-li donar contingut en els mesos vinents per mantenir-lo en funcionament. Per buscar-li aquest contingut es parlarà amb els veïns del poble per evitar que aquest espai acabi morint.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació