Dimecres, 8 de maig de 2024
VAGA GENERAL

CRÒNICA: Centenars ​de persones es concentren al Pallars per l’alliberament dels presos polítics

Els manifestants s’han reunit a la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran a Tremp i davant els ajuntaments pallaresos | Les entitats sobiranistes afirmen que la mobilització seguirà “mentre existeixi la repressió contra el poble de Catalunya” | Més de mig centenar de talls en carreteres protagonitzen una jornada de vaga general amb seguiment desigual

Jordi Ubach Llorens 8 de novembre de 2017 a les 18:29


Centenars de persones s’han manifestat aquest dimecres arreu de les comarques pallareses per reclamar la posada en llibertat dels presos polítics catalans. Ha estat en un seguit de manifestacions, en el marc de la jornada de vaga general, organitzades per les entitats sobiranistes -Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural- i recolzades pels Comitès de Defensa de la Republica (CDR).

La primera de les concentracions ha tingut lloc a Tremp davant la delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, on unes 500 persones s’han manifestat aquest dimecres al migdia. Acompanyats d’una batucada, els manifestants han realitzat una marxa d’una hora pels carrers de la ciutat que ha finalitzat a la plaça Capdevila.

Durant el recorregut s’han fet crides a la llibertat dels consellers del Govern empresonats, així com dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Abans, davant la delegació del Govern, s’havia llegit un manifest per reclamar que es posin en llibertat els presos i que demana retirar l’aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 


A la tarda, les manifestacions estaven convocades a les 18h arreu del país. No han estat una excepció els municipis pallaresos, on s’han concentrat centenars de persones en la majoria dels casos davant els ajuntaments. A Esterri d’Àneu s’ha organitzat una xocolatada popular per la república davant la residència de la gent gran, que ha comptat amb l’assistència de més d’un centenar de persones.
 
A la Pobla de Segur s’ha fet una concentració acompanyada d’una cassolada, també davant l’ajuntament, on hi han assistit unes 400 persones. Posteriorment els manifestants han fet una rua pels carrers del poble. Durant el matí, a més, a la Pobla s’ha realitzat una pintada a la carretera c-13, davant mateix del Molí de l’Oli, on s’hi pot llegir “Llibertat presos polítics” i els cognoms dels nou consellers de Govern empresonats, així com els de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 

Marxa reivindicativa pels carrers de Tremp, aquesta tarda. Foto: Darío Albert


A Tremp han estat unes 400 les persones que a la tarda s’han manifestat davant la casa de la vila, moltes d’elles vestides amb roba de color groc gràcies a la crida del CDR de Tremp i les entitats. Acte seguit, com s’ha fet en les darreres manifestacions a la ciutat, s’ha iniciat una rua pels carrers amb l’animació dels percussionistes de la colla de diables.

A Sort més de 200 persones s’han reunit davant l’ajuntament per exigir la llibertat dels consellers i de Sànchez i Cuixart. Com en el cas de la Pobla de Segur, també s’ha cridat a la ciutadania a assistir a la manifestació amb estris per fer una cassolada, que ha ressonat durant uns minuts.
 
Talls de carreteres

​En aquesta ocasió no s’han produït talls a les carreteres pallareses com sí va succeir el passat 3 d’octubre durant l’aturada de país. Els CDR del Pirineu, però, entre els quals es troben els del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, s’han organitzat de bon matí per efectuar talls en punts transfronterers com a la N-230 al terme de Vilaller, a l’Alta Ribagorça.

 


Els talls s’han efectuat arreu de Catalunya i han afectat les principals artèries del país i punts de la frontera, però també vies secundàries. A més, mig miler de persones han aconseguit baixar a les vies de l'AVE a Girona per interrompre la circulació, i s'han produït talls en cinc línies de Rodalies i els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) al Vallès.

Seguiment inferior al 3-O

El seguiment de la vaga general a les comarques pallareses ha estat força desigual. Si bé en alguns municipis ha superat el 70%, en la majoria dels casos -especialment en aquelles localitats que concentren més població com Tremp o Sort- el seguiment ha estat d’aproximadament el 50%. Unes xifres inferiors a les que es van registrar el passat 3 d’octubre durant l’aturada de país per condemnar l’actuació policial de l’1-O, quan el seguiment va ser gairebé del 100%.
 

Marcel Mauri (Òmnium) i Agustí Alcoberro (ANC) a la plaça Sant Jaume. Foto: Martí Urgell


Les mobilitzacions es mantindran

L’acte principal d’aquestes concentracions ha tingut lloc al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Des d’allà, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha afirmat que “avui Catalunya és a la presó”, fet que ha considerat “un atemptat des del punt de vista democràtic i clarament una humiliació per al poble de Catalunya”. Alcoberro ha defensat que davant d’aquesta situació “tot un poble ha de respondre” i s’ha mostrat convençut del fet que els catalans respondran. 

Des d'Òmnium, el seu portaveu, Marcel Mauri, ha assegurat que es mantindrà la mobilització de l'independentisme "mentre existeixi la repressió contra el poble de Catalunya", i ha apostat per dir ben clar a Europa que Catalunya seguirà "de forma pacífica" dempeus fins que no s'aturi la repressió i "s'acabi l'espiral demofòbica de l'Estat espanyol".
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació