Dilluns, 29 d'abril de 2024
procés català

L'empresonament de Sànchez i Cuixart retorna el procés als carrers del Pallars

S'han convocat concentracions a les 12 del migdia davant dels ajuntaments pallaresos i els llocs de treball | L'Audiència Nacional espanyola decreta presó incondicional per als presidents de l'ANC i Òmnium Cultural

Redacció 17 d'octubre de 2017 a les 08:46
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació del 20 de setembre | Adrià Costa
Presó incondicional per al president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ja han passat la nit al centre penitenciari de Soto del Real, on hi van arribar  poc després de les onze de la nit. Després d'escoltar la seva declaració, la jutge instructora de l'Audiència Nacional espanyola, Carmen Lamela, els va imposar aquesta mesura cautelar per un suposat delicte de sedició.

Els dos estan investigats per les protestes davant de Departament d'Economia contra les detencions de la Guàrdia Civil pels preparatius del referèndum del 20 de setembre passat. En la seva compareixença, Sànchez només va respondre les preguntes de la seva defensa mentre que Cuixart es va negar a declarar. 
 
La decisió de la jutge Carmen Lamela de privar de llibertat els dos principals dirigents del sobiranisme civil agita un procés que estava en un compàs d'espera, amb tots els actors esperant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per calibrar els moviments. L'empresonament de Sànchez i Cuixart empeny -de nou- el sobiranisme al carrer i obliga el Govern a valorar una acceleració de la declaració d'independència, suspesa fa una setmana al Parlament. 

Els consellers i el president es reuneixen aquest dimarts amb la nova situació damunt la taula i amb destacats sectors independentistes exigint a Puigdemont que acceleri la declaració de la independència.

Reaccions des del Pallars

Les reaccions a la decisió de la jutge Lamela van arribar poc després de conèixer-se la notícia. Un cop més, les xarxes socials van servir per difondre les convocatòries d'accions. Així, a les deu de la nit, molts veïns van respondre amb una cassolada que en moltes ciutats va ressonar amb més ganes que les dutes a terme en les últimes setmanes, com es el cas de Tremp.
 
A les xarxes també es van poder veure les reaccions a l'empresonament de Cuixart i Sànchez. És el cas de l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, que va parlar de "presos polítics" i va cridar a aturar "la maquinària feixista d'aquest estat". 
 
Qui també va voler mostrar el seu rebuig a la decisió de l'Audiència Nacional espanyola van ser els Bombers del Parc de Sort, que ahir a la nit es van sumar a la cassolada fent sonar les sirenes dels camions. 
 
Aquest matí Tremp s'ha despertat amb noves pintades a les parets de la ciutat. Aquest cop,  a favor de la llibertat dels "presos polítics" Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 
 

Pintada a Tremp a favor de la llibertat de Sànchez i Cuixart Foto: Cedida


Crida a la mobilització

Per mostrar el rebuig per les detencions dels presidents de les entitats sobiranistes, l'ANC i Òmnium han convocat diferents mobilitzacions arreu del país. La primera és una aturada de cinc minuts a les dotze del migdia davant dels llocs de treball. A les 20h del vespre, s’ha convocat una concentració amb espelmes a Barcelona, des de l’Avinguda Diagonal en l’encreuament amb el Passeig de Gràcia fins a la plaça Francesc Macià.

Aquesta concentració cancel·la les primeres mobilitzacions convocades davant de les delegacions del govern de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona. A més, les entitats sobiranistes preveuen una "gran acció" per al dimecres. 

Paral·lelament a aquestes accions, al Pallars han sorgit diferents iniciatives municipals, com és el cas de l’Ajuntament de Sort o el de Tremp, que criden els seus veïns a concentrar-se davant del consistori a les dotze del migdia. La ciutadania també s'està mobilitzant a través de WhatsApp, per on es fa córrer un missatge que crida a una concentració davant dels ajuntaments d'Esterri d'Àneu, Sort, Tremp i la Pobla de Segur per a les set de la tarda. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació