Dilluns, 29 d'abril de 2024
Referèndum

Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp es neguen a declarar davant la Fiscalia

Una centenar de persones han acompanyat Joan Ubach, Raimon Monterde i Gerard Sabarich fins les portes dels jutjats de Balaguer | S'uneixen a les "no declaracions" de Lluís Bellera i Jordi Navarra

Darío Albert / Jordi Ubach 21 de setembre de 2017 a les 10:02
Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp, a punt d'entrar a la Fiscalia | Jordi Ubach
Els alcaldes de Tremp, Sort i Rialp s'han presentat aquest dijous davant la Fiscalia. Joan Ubach, Raimon Monterde i Gerard Sabarich s'han acollit al dret a no declarar i no han respost a cap de les 24 preguntes que la fiscal els ha plantejat. Un centenar de persones els ha acompanyat, entre crits de "no esteu sols", fins la porta dels jutjats de Balaguer per donar-los suport.

L'alcalde de Tremp ha estat el primer a declarar, a les deu del matí. "No he fet res malament, per tant no havia d'explicar res", ha explicat davant dels mitjans. Ubach ha afegit que la declaració d'avui "és una actuació que no calia". El batlle de la capital del Jussà ha afegit que s'ha trobat "estrany perquè no hauria pensat mai que per un tema de democràcia m'haurien portat davant un fiscal", ha dit. 


Després d'Ubach, ha arribat el torn de l'alcalde de Rialp i vicepresident de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich, que ha lamentant que "al segle XXI, ens investiguin perquè la gent pugui votar". L'alcalde, que tampoc ha volgut declarar, ha explicat que la fiscal l'ha advertit que si continuaven amb aquest procés "podrien incórrer en futurs delictes". Sabarich ha reconegut que ell ha estudiat Dret i que va estar a punt de presentar-se a les oposicions a fiscal. "A fe de Déu que avui me n'hagués arrepentit", ha afegit, tot i que s'ha posat en la pell del fiscal i ha assegurat que "també és un mal tràngol per ells".

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, que ha estat l'últim a presentar-se davant de la fiscal, ha seguit la mateixa línia que la resta d'alcaldes i tampoc ha respost a cap pregunta. Monterde ha reconegut que no s'imaginava mai haver de declarar "per alguna cosa que no és delicte" i ha agraït "el suport dels dos Pallars i de la Noguera" que ha fet que "aquesta escena quedi gravada per sempre". L'alcalde de Sort ha explicat que la situació és "una mica delirant" i que "estem en un punt que potser no hi volia arribar ningú però que ja no té marxa enrere". 
 

Els alcaldes acompanyats de veïns i companys de partit. Foto: Jordi Ubach


Els primers alcaldes pallaresos citats a declarar van ser els batlles de la Pobla de Segur i de Sant Esteve de la Sarga, Lluís Bellera i Jordi Navarra, respectivament. Els alcaldes, que van declarar ahir al matí també a Balaguer, també es van acollir al seu dret de no declarar. 

Les citacions d'aquest dijous arriben l'endemà de les concentracions al Pallars per donar suport als alcaldes. Un miler de persones van respondre a la crida feta per les territorials de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural i van omplir les places de Sort i de Tremp. En el document de citació rebut pels alcaldes, s’especifica que estan citats com a “suposats autors d’un delicte de desobediència i/o prevaricació per respondre per les seves actuacions relatives a la preparació del referèndum il·legal convocat per al proper 1 d’octubre”.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació