Divendres, 19 d'abril de 2024
Referèndum

Els pallaresos mostren en massa el seu suport als alcaldes citats per la Fiscalia

Els veïns de les comarques pallareses responen a la crida de les entitats sobiranistes i es mobilitzen davant els ajuntaments de Tremp i Sort en solidaritat amb els alcaldes | A la Pobla de Segur i Esterri d'Àneu les mobilitzacions s'han fet en contra de les actuacions de l'Estat espanyol

Jordi Ubach / Darío Albert 20 de setembre de 2017 a les 20:05
Veïns de Tremp i de la comarca manifestats aquest vespre davant l’Ajuntament | Jordi Ubach
Prop d'un miler de persones han sortit al carrer aquest vespre, davant els ajuntaments de Tremp i Sort, per tal de donar suport i escalf als alcaldes de les comarques pallareses que han estat citats a declarar per la Fiscalia per haver donat suport a la realització del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. La ciutadania ha respost d’aquesta manera a la crida a la mobilització feta per les entitats sobiranistes, l'ANC i Òmnium Cultural.

A Tremp, entre crits de "votarem" i de "no esteu sols", el membre d'Òmnium Cultural al Pallars Jussà Quim Delgado ha manifestat el seu "més absolut rebuig" a les actuacions "barroerres que està duent a terme l'Estat espanyol". Delgado ha afegit que és "evident" que qui hauria d'estar citat per declarar davant el jutjat són "tots aquells que per resoldre un problema polític fan un mal ús de les institucions de l'estat per atacar injustament els nostres representants més propers". 




Pel que fa a Sort, tant els alcaldes del Sobirà com la ciutadania s'han reunit davant de l'Ajuntament. El batlle de Sort ha llegit el manifest signat per l'Associació de Municipis per la Independència rebutjant els escorcolls i les detencions que ha dut a terme la Guàrdia Civil en diferents conselleries de la Generalitat. Posteriorment, el membre de l'ANC al Sobirà Xavi Boloix ha llegit el manifest de l'organització, publicat la setmana passada a Pallars Digital, en que s'expressava el suport de l'organització als alcaldes de la comarca i la condemna "enèrgica" de la judicialització "d'una qüestió política". 
 

Veïns de Sort en la concentració de suport als alcaldes del Sobirà Foto: Xavi Boloix


Declaracions dels alcaldes

Aquest dimecres han declarat els alcaldes de la Pobla de Segur i Sant Esteve de la Sarga, Lluís Bellera i Jordi Navarra, respectivament, que s'han acollit al seu dret a no declarar davant la Fiscalia als jutjats de Balaguer. Des del balcó de l'Ajuntament de Tremp, Navarra ha explicat que "com que no he fet res mal fet, no he de donar explicacions a ningú". En la mateixa línia apuntava Bellera que "és molt trist" que els alcaldes hagin de ser citats per declarar per una investigació "sobre la democràcia" i ha afegit que "nosaltres sí que som demòcrates".

Demà és el torn dels alcaldes de Tremp (10h), Rialp (11h) i Sort (12h), també a Balaguer. L'alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha avançat que també s'acollirà al seu dret a no declarar perquè la seva consciència li diu que "no ha fet res mal fet". Ubach ha agrait el suport de la ciutadania perquè "puja l'autoestima".

Concentració a la Pobla i Esterri d'Àneu

Les places de la Pobla de Segur i d'Esterri d'Àneu també s'han omplert per rebutjar l'actuació d'aquest matí en que la Guàrdia Civil ha entrat als departaments d'Economia i Hisenda, d'Exteriors, de Governació i d'Afers Socials i ha detingut a almenys 14 alts càrrecs. 
 

Els veïns de la Pobla de Segur han omplert la Plaça de la Vila Foto: Cedida

 

Veïns d'Esterri d'Àneu en la concentració d'aquest dimecres Foto: Jana Araguàs

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació