Dijous, 16 de maig de 2024
Referèndum

L'alcalde de Soriguera plantarà cara a la Fiscalia i no anirà a declarar

Com la resta d'alcaldes de la CUP, Xavier Pedemonte no anirà a declarar per haver signat el decret de suport al referèndum

Darío Albert 15 de setembre de 2017 a les 10:43
L'acalde de Soriguera, Xavier Pedemonte, en un míting de la CUP. | Jordi Ubach
L'alcalde de Soriguera, Xavier Pedemonte, plantarà cara a la Fiscalia i no anirà a declarar quan sigui citat. Segueix així la decisió presa per tots els batlles de la CUP que, en un comunicat, van explicar que no es presentarien davant del jutge i van instar a les altres formacions polítiques a no atendre les citacions. Pedemonte és un dels 712 alcaldes que van signar el decret de suport al referèndum i que ara seran investigats per la Fiscalia. Al Pallars, ho han signat 25 alcaldes 

Pedemonte ha detallat que ha arribat el moment "per desobeir més que mai" davant de les "violacions de la llibertat, de la separació de poders i de l'estat de dret". L'alcalde ha assegurat que "estem disposats a assumir totes les conseqüències" de no presentar-se davant del jutge. "Si em volen venir a buscar, ja saben on trobar-me", ha afegit. 
"Actuació demofòbica" de la Fiscalia

La CUP argumenta que els alcaldes no poden ser citats per una votació que compta amb un marc legal, encara que el Tribunal Constitucional l'hagi suspès. Considera, a més, que el ministeri fiscal "no pot ordenar la detenció d'aquelles alcaldesses i alcaldes" que es neguin a comparèixer davant la citació. "Ordenant aquestes detencions sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells el de la llibertat", asseguren.   

Segons els cupaires, l'únic que busca l'estat espanyol amb l'ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, de detenir els 712 alcaldes que donen suport a l'1-O si no compareixen és "atemorir" els ciutadans i els càrrecs electes. "Denunciem l'actuació demofòbica i d'atac als drets fonamentals de l'estat espanyol", asseguren. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació