Divendres, 26 d'abril de 2024
Autopista elèctrica

La plataforma contra la MAT organitzarà una acampada de tres dies a Tremp

Una vintena de persones s’han concentrat aquest dilluns a Tremp contra la línia de molt alta tensió projectada entre Isona i Penyalba

Jordi Ubach Llorens 14 d'agost de 2017 a les 12:41
Els manifestants contra la MAT, aquest matí, a la plaça Capdevila | Jordi Ubach
Una vintena de persones han assistit aquest matí a la concentració que la Plataforma Unitària contra l’autopista elèctrica al Pallars ha organitzat a Tremp per protestar contra la reactivació de la línia de molt alta tensió (MAT) projectada entre el Pallars Jussà i Osca, així com el recreixement de la línia Foradada-la Pobla de Segur. 

Els manifestants veuen injustificada i innecessària la construcció d’aquestes infraestructures i denuncien els interessos “especulatius i corruptes” de Red Eléctrica de España (REE). Segons el portaveu de la plataforma, Josep Feria, serà de “vital importància” la necessitat de manifestar-se per paralitzar aquest projecte. És per aquest motiu que la plataforma s’està plantejant convocar una acampada lúdico-reivindicativa de tres dies a Tremp durant el mes de setembre amb l’objectiu d’aconseguir el màxim de suport entre la població.

Els contraris a la MAT s’han reunit a la plaça Capdevila per recórrer tot seguit els carrers de Tremp fins arribar al mercat, on han repartit tríptics informatius als veïns de la capital del Pallars Jussà. L’acte ha conclòs amb una assemblea oberta a la mateixa plaça Capdevila, on s’hi han sumat veïns de Tremp i curiosos. 
 

Membres de la plataforma repartint tríptics entre la població. Foto: Jordi Ubach


La plataforma s’ha reactivat, especialment, després que una instal·lació clau per a la línia, la subestació d’Isona, hagi obtingut la declaració d’impacte ambiental favorable per part del Ministeri de Medi Ambient. L’empresa promotora, REE, preveu començar a construir la subestació a finals d'any mentre que de moment ajorna fins més enllà del 2020 la resta del corredor elèctric.

Els contraris a la MAT consideren que destrossarà el Pirineu aragonès i el Pallars Jussà “de nord a sud i d’est a oest”, i afirmen que REE enganya a la població. El traçat de la línia inclou cinc municipis del Pallars Jussà -Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Llimiana i Isona- i en total tindria 147 quilòmetres de cables de 400 quilovolts (Kv) entre Isona i la localitat de Penyalba, a Osca. La Generalitat també veu injustificada la recuperació del corredor elèctric.

Un projecte recuperat

Amb la tramitació de la subestació d'Isona, REE recupera el projecte de la MAT del Pallars després d'uns anys en suspens per la gran oposició popular i institucional que va generar. El 2011 i 2012 la plataforma ja va organitzar múltiples actes de protesta. Els ajuntaments afectats i el Consell Comarcal del Pallars Jussà van presentar fins a un miler d’al·legacions i la Generalitat va emetre un informe desfavorable. Malgrat tot, l'octubre del 2013 Red Eléctrica va formalitzar la compra dels terrenys on s'ha de construir la subestació prop del nucli de Figuerola d'Orcau, al terme d'Isona.
 

Els manifestants s’han concentrat aquest dilluns a Tremp. Foto: Jordi Ubach


Oposició al recreixement de la línia Foradada-la Pobla

La plataforma també s’ha mobilitzat, com va fer el passat mes de maig, contra l’augment de la capacitat de transport de la línia Foradada del Toscar-la Pobla de Segur. L'entitat vol que les institucions facin un front comú per aconseguir que REE rectifiqui i allunyin la línia dels nuclis urbans.

Pel que fa al pas d’aquest corredor de 220Kv pel Pallars Jussà, ho fa a 350 metres de Torre de Tamurcia, a 3,6 metres de Torogó, a 160 metres d’Espluga Serra, a 230 metres de Serradell, a 8 metres de la Borda de Seix-Serradell, 680 metres de Toralla o 570 d’Erinyà. A la Pobla de Segur passa a 12 metres d'algunes cases d'una urbanització.

La Plataforma indica que, en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació