Divendres, 19 d'abril de 2024
Esquí nòrdic

Constaten la importància de les estacions d'esquí nòrdic en l'economia del territori

Per primera vegada s'ha fet un estudi per calcular l'impacte econòmic de les estacions d'esquí nòrdic al territori

ACN 7 de juny de 2017 a les 09:15
Imatge de la presentació de l'impacte econòmic a les pistes d'esquí nòrdic | ACN
Els usuaris de les estacions d'esquí nòrdic de Catalunya s'han gastat en el territori 6 euros per cada euro que es gasten a l'estació. Aquesta xifra es desprèn d'un estudi encarregat per la Mancomunitat d'Esquí nòrdic Tot Nòrdic. Així, la temporada 2016/17, les estacions han tingut uns ingressos d'1,13 milions d'euros, mentre que de l'estudi es desprèn que els usuaris de les estacions han fet moure pel territori un total de 7 milions d'euros.

D'aquesta manera l'esquiador ha donat al territori 6,12 euros per cada euro gastat en l'estació en concepte de forfet i lloguer. La tècnica de la Mancomunitat, Imma Obiols, ha assegurat que "l'estudi i les xifres que se'n desprenen demostren la importància de mantenir aquestes estacions obertes, la importància que tenen per l'economia de les valls on s'ubiquen i com ajuden a fixar la gent al territori".

La repercussió en l'economia local es dóna sobretot en els allotjaments i la compra de productes, sobretot, agroalimentaris. Aquestes dades són les principals d'un estudi encarregat per la Mancomunitat d'estacions d'esquí nòrdic de Catalunya on s'han recollit gairebé un miler de valoracions. L'estudi analitza des de dades de les persones usuàries de les estacions pallareses de Tavascan i Virós Vallferrera, així com d'altres pistes de l'Alt Urgell i la Cerdanya com Guils, Lles i Tuixent La Vansa. 

Obiols ha assegurat que "ens ha sorprès molt la dada de sis euros per persona que va a les estacions, coneixíem les dades de l'esquí alpí, que són set euros, no ens podíem imaginar que l'esquí nòrdic donés una dada com aquesta". En aquest sentit ha dit que "és un xifra prou important perquè les estacions segueixin obertes i treballant en projectes de futur".

El càlcul 

Per al càlcul de l'impacte econòmic s'han tingut en compte diferents paràmetres: els efectes directes, això és la despesa de les estacions; els efectes indirectes, els ingressos de les estacions i la despesa efectuada pels usuaris; i els efectes induïts, l'estímul global que es produeix en l'economia de l'àrea d'influència. A partir d'aquests tres punts és possible calcular el retorn per euro invertit i l'impacte sobre l'ocupació.

L'estudi també assenyala que la despesa econòmica mitjana per persona i jornada d'esquí se situa entre els 30 euros i els 50 euros. Si bé, depèn directament de la procedència, en la majoria de casos es destaca un consum en les instal·lacions de restauració pròpies de les estacions d'esquí, majoritàriament en servei de cafeteria.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació