Divendres, 19 d'abril de 2024
app

Una nova aplicació permet inventariar les construccions de pedra seca de Catalunya

Els usuaris poden introduir les coordenades de l'element trobat durant la seva sortida de camp, la fotografia i la seva descripció que, un cop validada, s'afegeix a la Wikipedra

Redacció 10 de maig de 2017 a les 10:31

 


Una nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes, Pedra seca, permet als ciutadans col·laborar des del terreny en la catalogació d'aquest tipus de construcció rural, típica de les àrees mediterrànies i que ha contribuït a la formació del paisatge agrícola català durant segles.

Amb l'aplicació Pedra seca, disponible per a sistemes Android i iOS, l'usuari que vulgui inventariar un d'aquests elements pot pujar la fotografia, juntament amb les seves coordenades i descripció de la construcció, al sistema. L'aplicació també serveix per consultar si l'element trobat ja està catalogat i, a més del Principat, inclou construccions situades al Parc Natural Regional del Pirineu Català i a la Mancomunitat de l'Alt Conflent, a la Catalunya Nord.

Una vegada validada la informació introduïda per l'usuari, la nova fitxa es trasllada a la web de la Wikipedra. Es tracta de l'enciclopèdia online col·laborativa sobre la pedra seca, creada fa sis anys per l'Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l'Associació Drac Verd.

En el temps que porta en funcionament, la Wikipedra ha identificat i catalogat 15.344 barraques o cabanes de pedra a tota Catalunya, amb una mitjana de cinc diàries, gràcies a una xarxa de 227 col·laboradors. Mitjançant aquest treball de camp, s'ha pogut constatar la presència de barraques de pedra seca en 38 de les 42 comarques catalanes. Destaca el Bages, amb 2.626 construccions.

Ara, gràcies al projecte Col·laboraxPaisatge, la Wikipedra amplia el tipus d'elements que s'hi poden incloure a construccions d'aigua (pous, dipòsits), forns, murs de pedra seca i altres construccions singulars. Aquestes noves categories ja es poden introduir mitjançant l'aplicació i estaran disponibles a la web en les properes setmanes.

Fomentar el desenvolupament rural

El projecte impulsa actuacions vinculades al paisatge per fomentar el desenvolupament rural, especialment les relacionades amb la divulgació, el manteniment i la catalogació de les construccions de pedra seca. El finançament prové del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en el marc dels Ajuts LEADER de Cooperació Catalana entre Grups d'Acció Local.

Es tracta d'una iniciativa emmarcada en el projecte Col·laboraxPaisatge, coordinat per l'Associació pel Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació