Dissabte, 27 d'abril de 2024
Transparència

El Govern impulsa un codi ètic per a alts càrrecs locals

Es fixa com a normes formular la declaració de béns i drets patrimonials i evitar el conflicte d'interessos

Redacció 4 de maig de 2017 a les 10:32
Els consellers Raül Romeva i Meritxell Borràs, durant la presentació del codi ètic | Generalitat
El Govern ha presentat aquest dimecres el model de codi de conducta dels alts càrrecs dels ens locals, que ha elaborat el món municipal a través de la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya. El codi, que cada ens haurà d'adaptar, inclou una trentena de principis ètics i de bon govern. El document fixa els principis ètics i de bon govern i en aquest sentit reclama entre d'altres imparcialitat, independència i neutralitat; integritat; transparència i rendició de comptes.

Així, fixa com a normes per al món local formular la declaració de béns i drets patrimonials i evitar el conflicte d'interessos, per exemple abstenint-se de participar en assumptes d'interès personal i no acceptant regals ni invitacions més enllà dels que es derivin del càrrec institucional. Es tracta, segons l'executiu, de combatre la "xacra" de la corrupció.

El document, però, no té valor normatiu. En el cas dels ens locals, el codi de conducta s'ha d'aprovar per acord del Ple i se'ls recomana l'establiment d'algun mecanisme de control intern, com ara una comissió de seguiment.

A la presentació, el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha reclamat ser "exemple innegable del lideratge ètic" tant al discurs com a l'acció. Al seu torn, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha apostat per combatre la corrupció amb educació des de la base i amb una millora dels controls.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació