Divendres, 26 d'abril de 2024
parc natural

Cartells per facilitar la convivència entre els turistes i el bestiar al Parc Natural

​El Parc Natural dona consells sobre com actuar si es troba bestiar a la muntanya | Aquests rètols divulguen el paper de la ramaderia i el seu valor en la conservació de la biodiversitat i el paisatge dels Pirineus

ACN 28 de març de 2017 a les 11:57
El director del Parc Natural, Marc Garriga, mostrant el cartell | ACN
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha editat un cartell que destaca el paper de la ramaderia de muntanya i el seu valor en la conservació de la biodiversitat i el paisatge dels Pirineus. En un apartat, es donen consells sobre com actuar si un excursionista es troba bestiar a la muntanya. Entre altres coses, es recomana no espantar els animals amb clàxons o crits si aquests es troben a la carretera.

El rètol també recorda que si es va a la muntanya s'ha d'evitar portar sempre bosses blanques o blaves de plàstic a la mà, ja que els animals les poden confondre amb la sal que els dona el ramader. Altres recomanacions recorden a la gent que cal respectar la presència del bestiar als abeuradors i les fonts i que és aconsellable portar el gos lligat per evitar que espantin o persegueixin els ramats.

Aquest cartell s'ha fet amb la col·laboració d'Unió de Pagesos, l'Associació del Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà i l'Associació Professional de ramaders de Bruna dels Pirineus del Pallars Sobirà. Els ramaders veuen amb bons ulls aquest cartell i confien que els eviti conflictes amb els turistes quan volen interactuar amb el bestiar.

Ignasi de Castellarnau, membre d'Unió de Pagesos, ha explicat que moltes vegades la gent no respecta la propietat privada i es posa a les bordes, pallers, cabanes, prats i cultius. Castellarnau demana que els turistes no trepitgin els prats d'herba. El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, explica, a tall d'exemple, que molta gent que transita pel port de la Bonaigua, s'atura per donar menjar als animals, com magdalenes o xocolata. Garriga recomana que la gent no s'atansi i no doni menjar als animals.

El cartell inclou altra informació bàsica com els elements del paisatge (prats d'alta muntanya, prats de dall i paisatge en mosaic), la fauna salvatge (cabirol, daina, cérvol, porc senglar, voltor, aufrany, ós bru i trencalòs), tipus de bestiar domèstic (ovella, vaca, cavall, cabra, ruc i abelles), elements vinculats al pagès (pastor, gos d'atura català i gos de muntanya dels Pirineus) i d'infraestructures ramaderes (borda, abeurador, tancat elèctric, salera, cabana de pastor i pleta).
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació