Dijous, 25 d'abril de 2024
Parc natural

Una passera de fusta protegeix les zones humides del camí d'ascens a la Pica d'Estats

La nova construcció pretén evitar el deteriorament d’aquests hàbitats degut al trepig continuat dels visitants

Redacció 24 de març de 2017 a les 11:14
Vista aèria després de la construcció del sender | Parc Natural de l'Alt Pirineu
Les molleres dels Plans de Sotllo, a la Vall Ferrera, dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu, pertanyent a l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Àreu i ubicat a la Forest d'Utilitat Pública 114 "Obaga i Solana d’Àreu", compten des de principis de l'hivern amb una nova passera de fusta que salvaguarda les zones humides del camí d'ascens a la Pica d'Estats. Són paratges d'un alt valor natural molt poc habituals als Pirineus i els que es troben més al sud del continent europeu.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu va passar a constituir un dels espais europeus de la Xarxa Natura 2000 per assegurar la protecció de diversos Hàbitats d'Interès Comunitari com alguns tipus de molleres i torberes presents als Plans de Sotllo. D'aquesta manera, es posaven les condicions necessàries que garantien el bon estat de conservació dels espais naturals protegits de la zona, compatiblement amb les activitats humanes que s'hi realitzen.

En el cas de les torberes de la Vall Ferrera, el pas continuat dels més de 5.350 visitants que fan cim a la Pica d'Estats cada any, és a dir, que hi passen 10.700 vegades, 2.280 només el mes d'agost, en malmetia la vegetació, compactava i erosionava el sòl i provocava el seu deteriorament. Per tal d'evitar la degradació d'aquests hàbitats aquàtics d'alta muntanya, dins del marc del projecte LimnoPirineus, del programa LIFE+ de la Unió Europea, s'han construït 170 metres de passera de fusta que els circumda i protegeix del trepig dels caminants.

Per altra banda, s'ha remarcat tot el sender amb les marques de GR (blanc i vermell), evitant així la creació de dreceres i camins alternatius que empitjoren l'estat de degradació. Al llarg del 2017, també està prevista la instal·lació de cartells interpretatius al costat del refugi Vall Ferrera i a l'inici de la passera, per incentivar als visitants a fer-ne ús. Amb la fusta que ha sobrat de la construcció del sender, s'han fet passeres en altres punts del camí de Sotllo per protegir molleres més petites.

La construcció d’aquesta passera ha estat possible gràcies a la coordinació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de l'empresa Forestal Catalana S.A., qui ha dut a terme l'obra, i del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona. Aquest últim, s'ha encarregat de la presa de dades de la vegetació i de l'elaboració d’una cartografia detallada del sistema de molleres i torberes dels Plans de Sotllo per avaluar-ne l'estat de conservació actual.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació