Dijous, 18 d'abril de 2024
falles

Surt a la llum una cançó sobre els «Balls de falles de Sant Joan» al Pallars

El senzill, publicat pel grup Corrandes són Corrandes, està basat en les tonades i lletres recollides per Enric Vigo i Vicenç Bosch

Jordi Ubach Llorens 14 de març de 2017 a les 12:19

El grup Corrandes són Corrandes ha publicat la cançó. Foto: Corrandes són Corrandes


La companyia de text improvisat i música tradicional Corrandes són Corrandes ha publicat aquest dilluns la cançó Balls de falles de Sant Joan, una proposta artística basada en les tonades i lletres recollides pel pallarès Enric Vigo i Vicenç Bosch i que formen part de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Es tracta d'una cançó que antigament es cantava i ballava al Pallars Sobirà al voltant de les falles de Sant Joan.

La publicació d'aquest senzill està emmarcada en el projecte de revitalització de la figura del folklorista pallarès, Enric Vigo (1865-1926), una iniciativa de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu que compta amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC). També hi col·labora Anaís Falcó, etnomusicòloga i artista del grup Corrandes són Corrandes. 

Una activitat popular

Ballar i cantar al voltant de les falles de Sant Joan era una activitat esperada i desitjada al Pallars. Aquests balls cantats són descrits per Enric Vigo i Vicenç Bosch i expliquen que es ballaven al voltant de les fogueres i les falles de Sant Pere i Sant Joan. Aquests balls eren fets en cercle i amb un protagonisme femení rellevant, i indrets com Alós d'Isil ja han apostat per tornar a proposar aquesta dinàmica.

Les lletres dels Balls de falles de Sant Joan són canviants, variables, amb certes possibilitats de ser versos adaptats o potser, fins i tot improvisats. Amb la idea il·lusòria d'imaginar aquestes dinàmiques, Corrandes són Corrandes s'ha inspirat per crear aquesta proposta sonora, que pots escoltar a continuació.


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació