1 de 10
salut

​Creix el nombre de pacients que esperen per operar-se a l'Alt Pirineu i Aran

Fins a 727 persones estaven esperant una operació a desembre de 2016, un 11% més que l'any anterior | L'Hospital del Pallars és el que presenta una llista d'espera més elevada de la regió amb 270 pacients

L'Hospital del Pallars, amb seu a Tremp | Arxiu
per ACN, 7 de març de 2017 a les 09:48 |
Aquest article es va publicar originalment el 7 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins a 727 pacients estaven en llista d'espera a desembre del 2016 per per operar-se als hospitals de l'Alt Pirineu i Aran, un 11,16% més que al desembre de l'any anterior, segons dades del Servei Català de la Salut. Les xifres creixen tant en intervencions menys greus -que són la majoria- com també en aquelles intervencions amb temps màxim fixat perquè es consideren cirurgies prioritàries, com les oncològiques, de cataractes o pròtesis de genoll i maluc.

En concret, pel que fa a operacions oncològiques, els pacients en espera han passat de 3 a 5 en un any. El desembre del 2015 esperaven per operar-se en aquesta regió sanitària 161 persones de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, xifra que ha augmentat a 178 un any després (un 10,56% més). Les operacions dels grups no garantits (que inclouen varius, galindons o vasectomies) acumulaven al desembre de l'any passat 544 pacients en espera, un 11% més que l'any anterior.


Pel que fa als temps d'espera, en aquesta regió sanitària també s'incrementen. Per entrar a quiròfan per a una intervenció oncològica a l'Alt Pirineu i Aran s'ha passat de 14 dies al desembre del 2015 a 22 dies al mateix mes del 2016. També creix lleugerament el termini per operar-se de cataractes o pròtesis de genoll i maluc, de 46 a 50 dies. En relació amb les altres operacions que recull l'estadística i que no es consideren prioritàries, els dies d'espera als hospitals pirinencs han augmentat de 57 a 62 en un any.

Per centres hospitalaris, l'Hospital Comarcal del Pallars de Tremp és el que presenta una llista d'espera de procediments quirúrgics més elevada, 270 pacients. El segueix l'hospital de la Cerdanya amb 188, el Sant Hospital de la Seu d'Urgell amb 177 i, per últim, l'hospitau de la Val d'Aran amb 92.


Temps màxim d'espera

L'estadística global de les llistes d'espera es divideix segons el tipus d'intervenció quirúrgica perquè Salut fixa un temps màxim d'espera per a un total de 27 operacions que es consideren prioritàries.

Segons aquests terminis, els pacients de cirurgia oncològica (excepte els que tinguin càncer de pròstata o bufeta que serà de 60 dies) esperaran com a màxim 45 dies abans no els operin; els de cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària han de passar pel quiròfan abans de tres mesos i els de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll trigaran com a màxim sis mesos per a ser intervinguts. A la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran no es practiquen les intervencions de cirurgia cardíaca.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació