Dimarts, 23 d'abril de 2024
conflicte endesa

La CUP Vall Fosca rebutja l'acord entre Endesa i la Torre de Cabdella

La formació qualifica d'"il·legal" el pacte entre el consistori i la companyia | La CUP anima els veïns a autoliquidar-se l'import que deuen a la companyia segons el contracte de 1927

Jordi Ubach Llorens 1 de març de 2017 a les 10:58
El conflicte entre Endesa i una vintena de veïns de la Vall Fosca continua | Arxiu
El grup municipal de la CUP a la Vall Fosca ha iniciat una campanya entre els veïns de la Torre de Cabdella per animar-los a autoliquidar-se l'import que deuen a Endesa segons el contracte de 1927. Els cupaires han aconseguit el compromís del director general d'Energia, Pere Palacín, que assegura que els veïns que facin l'autoliquidació del deute estan a l'empara de la legislació, ja que paguen pels quilowatts consumits, no pels tributs que reclama l'empresa. 

La CUP no està conforme amb el principi d'acord entre l'Ajuntament de la Torre de Cabdella i Endesa, que ha qualificat d'"il·legal", ja que considera que el consistori no té potestat per interpretar la llei tributària ni pot negociar la base imposable. La majoria de veïns del municipi s'han acollit a l'acord institucional, que permet el finançament de les factures entre 2009 i 2014 per un període de 18 mesos i evitar d'aquesta manera els talls de subministrament.

La CUP assegura que Endesa no podrà tallar el subministrament elèctric als veïns que s'autoliquidin l'impost i que, en el cas que ho fes, la companyia seria sancionada i obligada a restablir-lo. És per això que la formació anticapitalista ha animat els veïns que han signat el contracte de finançament amb l'ajuntament a que el revoquin i facin l'autoliquidació segons els models que la pròpia formació s'avé a facilitar.

La formació cupaire assegura que, fins aquest dimarts, una vintena de veïns s'han acollit a liquidar l'import que els pertoca segons el seu contracte, i que és "de l'ordre de deu vegades menys que el que els reclama Endesa". La CUP explica que hi ha alguns veïns als que se'ls reclamen 9.000 euros quan en realitat en deuen 700. La CUP Vall Fosca també ha lamentat que l'ajuntament els hagi denegat la sol·licitud d'un local públic a l'ajuntament per assessorar els veïns en aquest sentit.

Una tarifa pactada

El conflicte arrenca amb un desacord en la facturació. Els veïns de la Torre de Cabdella i el consistori reclamaven el passat octubre que se'ls apliqués l'IVA sobre la tarifa bonificada, en vigor des de l'any 1927 com a compensació de les obres de la central de Capdella. Endesa, de la seva banda, demanava un total d'1,4 milions d’euros, dels quals uns 250.000 a l'ajuntament, corresponents a l'IVA del 21% sobre la Tarifa d'Últim Recurs, no sobre la bonificada.

Una sentència va donar la raó a Endesa al febrer i la companyia va procedir al cap de deu mesos a realitzar talls als abonats. Al desembre va arribar l'acord entre l'ajuntament i la companyia elèctrica d'efectuar els pagaments sense interessos, un acord que ara la CUP intenta combatre.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació