Dimecres, 24 d'abril de 2024
fauna cinegètica

Pagesos i caçadors reclamen més recursos per controlar la sobrepoblació d'animals

Es comprometen a treballar conjuntament i demanen al Govern "que actuï ja" i posi en marxa el pla anunciat per Agricultura al desembre

Redacció / ACN 8 de febrer de 2017 a les 09:51
Un grup de caçadors de Llavorsí amb porcs senglars morts en una batuda | ACN
Unió de Pagesos i la Federació Catalana de Caça han acordat demanar al Govern i al Departament d'Agricultura que destinin "els recursos humans i econòmics necessaris" per poder fer front a les sobrepoblacions d'algunes espècies cinegètiques per tal de reduir els danys constants que provoquen en els conreus, així com evitar els accidents de trànsit.

Després de reunir-se la setmana passada, ambdues entitats, que s'han compromès a treballar conjuntament amb l'objectiu de redreçar la situació actual, reclamen a l'administració "que actuï ja" i posi en marxa el pla Interdepartamental que va anunciar a mitjans del desembre passat per al control d'aquestes espècies.

Des de la Federació Catalana de Caça i Unió de Pagesos recorden al conjunt de la societat "la importància de la tasca i el compromís" dels col·lectius de pagesia i caçadors en la gestió del territori i de la fauna salvatge. Consideren que calen recursos per elaborar censos reals de les poblacions de fauna per a una gestió correcta de les poblacions.

Així mateix, també defensen la necessitat d'establir un sistema de comunicació electrònica dels danys ocasionats per la fauna salvatge, per agilitzar la tramitació de les autoritzacions excepcionals en època de veda, per dur a terme les mesures de gestió de l'hàbitat de neteja de barrancs, lleres i sotabosc que facilitin la caça i allunyin la fauna de les zones agrícoles per retornar-la al medi natural, i per facilitar les actuacions dels caçadors amb la col·laboració dels cossos de seguretat "quan sigui necessari", entre altres qüestions.

Augment de la sinistralitat amb animals

Cal recordar que durant el balanç de trànsit presentat aquest dimarts a Lleida, els Mossos d'Esquadra han denunciat l'"espectacular" increment dels accidents de trànsit a la demarcació amb la presència d'animals, majoritàriament senglars i cabirols, fet que han atribuït a l'increment de la població d'aquestes espècies cinegètiques durant els darrers anys. 

Només a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, l'any passat es van registrar 250 accidents de trànsit amb algun animal implicat –senglars i cabirols, majoritàriament-, un 300% més que l'any 2010, quan van ser 57 els accidents. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació