16 d'abril de 2024
caça

Els Agents Rurals enxampen dos caçadors furtius d'isard al Pallars Jussà

Els van comissar dos rifles amb mira telescòpica i dos prismàtics durant una inspecció rutinària | Els caçadors, veïns de Barcelona, hauran d'afrontar una multa que no superarà els 50 euros per cap

Jordi Ubach Llorens 26 de gener de 2017 a les 09:21
Un agent rural amb els rifles i les mires telescòpiques interceptades | Agents Rurals
Membres dels Agents Rurals i del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del cos han enxampat aquest passat dimarts al matí dos caçadors furtius d'isard al nucli de Manyanet, dins el terme municipal de Sarroca de Bellera, durant les tasques de control i vigilància de la caça i el furtivisme que el cos efectua de manera rutinària en el medi natural.

Els Agents Rurals van comissar als caçadors dos rifles amb mira telescòpica i dos prismàtics amb els que tractaven d'aconseguir exemplars d'isard. El cos sospita que els infractors, veïns de la província de Barcelona, tenien experiència i feia temps que es movien per la zona, ja que els van enxampar quan sortien d'un habitatge del poble de Manyanet, deshabitat durant la major part de l'any.

Es tracta de la primera intervenció que els Agents Rurals efectuen després de la mort de dos membres del cos, el passat dissabte, a mans d'un caçador a Alfa (Segrià). Segons els Agents Rurals, aquesta actuació no té cap relació amb la del passat mes de novembre a Alt Àneu, però deixa al descobert que "hi ha més furtivisme del que ens pensàvem", segons explica el cap comarcal dels agents al Pallars Jussà, Miquel Arilla.

Arilla afirma que en els censos d'isard que s'efectuen anualment al Pirineu es pot comprovar com la població d'isard no es recupera, i assegura que una de les principals causes és el furtivisme. "Els nostres càlculs ens diuen que l'increment anual hauria d'estar entre un 5% i un 10%, però ens trobem que l'augment està molt per sota", assegura.

Els dos caçadors interceptats afronten ara una multa econòmica que no superarà els 50 euros per cap, ja que en el moment del comís no havien matat cap isard. De ser així, la multa hagués oscil·lat entre els 2.000 i els 3.000 euros. Un dels dos caçadors haurà d'abonar uns 600 euros més, ja que no va presentar el document de cessió de l'arma, que era del seu company.  

Arilla s'ha mostrat crític amb la llei de caça i ha assegurat que amb aquesta normativa, en vigor a Catalunya des de l'any 1970, actualment "surt més rentable caçar furtivament l'isard que no fer-ho de manera legal", ja que "si ets furtiu i t'enxampen amb isard mort, acabes pagant més o menys el mateix que val el permís d'isard, que està al voltant dels 2.000 euros", ha concretat.

Homenatge als agents morts

L'Associació Professional dels Agents Rurals de Catalunya (ASPARC) ha manifestat a través del seu Facebook la voluntat de seguir efectuant les tasques de control i vigilància de la caça i el furtivisme, ja que consideren que deixar-ho de fer seria "el pitjor homenatge" pels dos agents morts el cap de setmana passat mentre feien una inspecció de caça.

Tot i això, l'ASPARC creu que és "imprescindible" millorar "de manera immediata" la seguretat dels agents per a l'exercici d'aquesta part important de la seva feina, que és la protecció i la prevenció integral del medi ambient a Catalunya.
 

Crema controlada a Castellnou del Montsec, aquest dimecres. Foto: Agents Rurals


Cremes controlades

En els darrers dies, els Agents Rurals han efectuat diverses cremes controlades a Castellnou del Montsec, al terme de Sant Esteve de la Sarga, i a Serradell, al terme de Conca de Dalt, amb l'objectiu de recuperar pastures i prevenir possibles incendis forestals al voltant dels nuclis habitats. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació