Diumenge, 5 de maig de 2024

Més d'1.600.000 persones participen a una Via Catalana plena a vessar

Els pallaresos i pallareses es van deixar sentir majoritàriament a Mont-roig del Camp, l'Ametlla de Mar i El Perelló en una jornada que passarà a la història

Pallars Digital 12 de setembre de 2013 a les 06:34
Catalunya va viure ahir una jornada memorable, just un any després d'escriure una altra de les pàgines més glorioses de la seva història amb la multitudinària manifestació de la Diada del 2012. El poble català va respondre a la crida feta per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) en forma de cadena humana omplint la Via Catalana per la independència, un recorregut de poc més de 400 quilòmetres que havia de creuar el país de nord a sud. El Departament d'Interior va fixar la participació en un mínim de 1.600.000 persones, una xifra que supera la participació de la manifestació de l'any passat.
 
Des de primera hora del matí, els participants anaven ocupant esglaonadament tots els trams habilitats de la Via. L'estelada va tornar a ser símbol d'un poble català que reclama un país lliure i sobirà. Més d'un miler de pallaresos i pallareses sortien del Pallars amb autocars i cotxes particulars disposats a gaudir d'una jornada pel record. En total, van ser 10 els autocars i unes mil les persones que van partir des de diferents punts del Pallars, com Esterri d'Àneu, Sort, La Pobla de Segur i Tremp. 
 
Els trams on majoritàriament es van concentrar els ciutadans pallaresos van ser els de Mont-roig del Camp, l'Ametlla de Mar i El Perelló, on també hi va participar l'ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol. La jornada va transcórrer amb total normalitat i va regnar en tot moment el civisme, en una demostració pacífica de que el poble català no està d'acord amb les relacions actuals amb Espanya. La tornada va ser dura i llarga, ja que un cop finalitzada la cadena es van organitzar diverses cues quilomètriques, sobretot als trams del Baix Ebre, on s'hi trobaven la majoria de pallaresos. 
 
A banda de la Via Catalana, es van organitzar a diverses poblacions pallareses diferents actes per totes aquelles persones que no s'hi van poder desplaçar. Sort, amb la col·laboració de la colla de sardanistes, va organitzar una ballada de sardanes i un aperitiu popular al Parc del Riuet. A les 17:14h es va reproduir una cadena humana per la independència, que va comptar amb la participació d'unes 200 persones. 
 
A La Pobla de Segur també estava prevista una cadena humana sobre les 17:14h, que va comptar també amb poc més de 250 persones entre participants i curiosos. Tremp va organitzar d'última hora una altra cadena humana a la Rambla Doctor Pearson, també a les 17:14h. Hi van participar unes 150 persones.
 
D'altra banda, l'etiqueta #viapallars creada per aquest diari, va reunir els comentaris de tots aquells que es van voler expressar lliurement durant la jornada d'ahir a través de les xarxes socials.
 
Valoracions institucionals
 
Després de consultar les regions policials que va travessar a la Via Catalana, el Departament d'Interior va estimar una participació "en cap cas inferior al 1.600.000 persones". Una xifra que si varia en les pròximes hores serà a l'alça.
 
El conseller Espadaler va admetre la dificultat d'obtenir una quantificació exacta de l'afluència i per això es va mostrar prudent, però va celebrar que una mobilització "de tanta complexitat" com la cadena humana hagi finalitzat "sense cap incident destacable". 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar "d'èxit aclaparador" la Via Catalana celebrada ahir, i considera que Catalunya ha ensenyat les seves "millors cartes al món sencer". "Hem donat una autèntica lliçó dels nostres millors valors", va dir Mas en un acte a Ripoll, on va reiterar el seu compromís que els ciutadans seran cridats a les urnes el 2014 "per poder decidir lliurement, pacíficament i democràticament el seu futur". 
 
Un cop celebrada la Via Catalana, Mas va insistir en enviar un missatge a l'Estat: "Ja és hora que les autoritats de l'estat espanyol, avui en democràcia, escoltin la veu del poble de Catalunya i respectin la seva voluntat de decidir el seu futur". 
 
Comunicat de l'ANC
 
L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha expressat a través d'un comunicat que la massiva cadena humana que va unir "ininterrompudament" el país de nord a sud durant 400 quilòmetres es va convertir en la mobilització "més multitudinària" de la història de Catalunya. L' ANC afirma que la mobilització ha "desbordat" totes les previsions i que ha estat un "clam massiu" a favor de la independència. 
 
Trist atac feixista a Madrid
 
La nota negativa la va donar un grup d'extrema dreta que va irrompre durant la tarda d'ahir al Centre Cultural Blanquerna, la delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, durant l'acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital espanyola. En l'assalt, diversos dels assistents, entre els quals hi havia diputats, van ser agredits. També es va destrossar mobiliari urbà i van tirar gas pebre, mentre cridaven "No ens enganyen, Catalunya és Espanya". Sis persones han estat detingudes aquest matí.
 
Diversos diputats, entre els què hi havia Josep Sánchez-Llibre, els van plantar cara, i el delegat del govern a Madrid es va mantenir ferm en tot moment al seu lloc. Pocs segons després, els energumens van abandonar la sala fent les mateixes consignes. Un càmera de TV3 també va haver de ser atès per una luxació a l'espatlla.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor