Dilluns, 29 d'abril de 2024
nevades

Protecció Civil presenta les novetats del pla Neucat

S'elimina la fase d'avís per evitar l'alarmisme, que perjudica especialment el sector turístic | Amb el pla Neucat activat no es podran fer avançaments en les carreteres afectades i estarà prohibit circular sense cadenes

Jordi Ubach Llorens 16 de desembre de 2016 a les 09:43
Una màquina llevaneus al Pallars Sobirà | Arxiu
El Departament d'Interior ha presentat aquest dijous les novetats de la campanya del pla Neucat a les comarques de Lleida. La reunió, que ha comptat amb la presència de representants dels Consells Comarcals de la demarcació i dels cossos d'emergències, ha servit per recordar els principals consells per fer front a les nevades i algunes mesures concretes de coordinació al territori.

Entre les principals novetats destaquen l'eliminació de la fase d'avís, amb l'objectiu d'evitar l'alarmisme que tant s'ha criticat des del sector turístic, ja que provoca que molta gent es faci enrere i anul·li les seves reserves quan, en moltes ocasions, no acaba nevant com s'esperava. Una altra de les novetats és la prohibició de circular sense cadenes amb neu a la via o que no es podran fer avançaments en les carreteres afectades mentre el Neucat estigui activat.

85 màquines llevaneus per 52 municipis amb pla d'actuació

Enguany, Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya preveuen un mecanisme de seguiment i resposta primerenca davant les previsions de nevades que puguin generar problemes en la mobilitat, de forma que es farà un monitoratge acurat i seguint en cada moment perquè les previsions meteorològiques i les mesures de protecció civil s'adeqüin a l'evolució de la previsió meteorològica a cada territori.

En quan a la planificació municipal, a la demarcació de Lleida hi ha un total de 52 municipis obligats a redactar el pla d'actuació municipal (PAM) per nevades, dels quals tots excepte 2 municipis el tenen elaborat. Aquesta dada demostra que la resposta municipal tant pel que fa a la prevenció com a la gestió de les emergències derivades de les nevades disposa d'eines legals i procedimentals ben greixades.

Pel que fa a les màquines llevaneus disponibles a la província de Lleida per aquesta campanya 2016-2017, el Ministeri de Foment disposa de 42 màquines; la Diputació de Lleida 11 i la Direcció General de Carreteres de la Generalitat un total de 32. En total, 85 màquines llevaneus. En quant a estratègies de mobilitat en general, es recorda també que es prioritzarà sempre la neteja de la xarxa viària primària i després la secundària.

Consells de seguretat

Cal recordar que davant un episodi de nevades, els ciutadans han d'actuar de forma responsable, reduir la mobilitat i sortir preparats amb cadenes per no posar en perill la seva integritat física ni la dels seus familiars i facilitar la tasca de les màquines llevaneus i l'actuació dels serveis d'emergència.
 

Consulta el pla Neucat al web de Protecció Civil

Consells a la població en cas de nevades 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació