Dilluns, 29 d'abril de 2024
accessos

Territori destina 336.000 euros a la millora dels accessos a nuclis del Pallars

El conseller Rull ha presentat aquest dijous a Tremp el nou Pla de millora dels camins que donen accés a nuclis habitats del Pirineu

Jordi Ubach Llorens 16 de desembre de 2016 a les 08:41
Josep Rull, aquest dijous, durant la seva visita a Tremp | Jordi Ubach
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat aquest dijous al vespre a Tremp el nou Pla de millora de la xarxa d'accessos a nuclis habitats del Pirineu i a les estacions d'esquí de muntanya, valorat en 1,25 milions d'euros (MEUR), una partida econòmica que el propi Rull ja va anunciar el passat mes d'agost.

Aquest dijous, si més no, s'ha conegut l'import que li pertoca a cada comarca. Dels 1,25 MEUR a repartir entre les deu comarques d'àmbit pirinenc, s'han destinat 205.000 euros al Pallars Sobirà i 131.000 euros al Pallars Jussà, unes quanties que es determinen en proporció al nombre de quilòmetres de xarxa de camins que gestiona cada ens.

Aquest import ha de servir per subvencionar les actuacions de conservació i neteja d'aquestes vies que faran aquesta temporada d'hivern els nou consells comarcals del Pirineu, així com el Conselh Generau d'Aran. Rull ha destacat que els camins i accessos a nuclis "són bàsics per garantir l'estat del benestar, que a nivell de territori vol dir garantir l'accés de la gent a les seves llars".

Per això, ha insistit que "si els ajuntaments no tenen prou recursos, la Generalitat ha de fer tot el possible per garantir aquest element bàsic". En aquest sentit, Rull s'ha referit a Baiasca com un dels casos més "dramàtics i inacceptables" que s'han viscut al Pirineu, un nucli, el de Baiasca, on els seus veïns han vist complicat l'accés als seus domicilis de manera reiterada des del mes de maig.
 

El president del Sobirà, Carles Isús, signant el conveni. Foto: Jordi Ubach


L'acte ha tingut lloc al Consell Comarcal del Pallars Jussà i hi han assistit el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins; una representació dels presidents dels Consells Comarcals del Pirineu, entre ells Constante Aranda, del Pallars Jussà, i Carles Isús, del Pallars Sobirà. També hi han estat presents l'alcalde de Tremp, Joan Ubach; i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós. 

Més de 2.500 quilòmetres de "camins"

Els nou consells comarcals i el Conselh Generau d'Aran gestionen un total de 2.635 quilòmetres de xarxa de camins rurals, que són aquells que no es poden arribar a considerar carreteres però que tenen un paper important en les comunicacions de la comarca. Alguns també gestionen les vies d'accés de titularitat municipal a les estacions d’esquí. D'aquests més de 2.500 quilòmetres, 380 pertanyen al Pallars Jussà i 299 al Pallars Sobirà.

Mitjançant el Pla presentat aquest dijous, Territori transferirà als consells els recursos per dur a terme les actuacions de condicionament necessàries per garantir la viabilitat de la seva xarxa de camins i dels accessos a les estacions de muntanya, si és el cas. Les accions que es podran dur a terme, totes durant la temporada hivernal 2016-2017, seran la conservació, arranjament o pavimentació i la neteja de neu.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació