Divendres, 17 de maig de 2024
dis la teva!

Dia Internacional de les Muntanyes

Article de la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós

Redacció 12 de desembre de 2016 a les 11:58
Cada 11 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Muntanyes. Pot semblar estrany, no obstant és encertat destinar una jornada a recordar les muntanyes i la vida que hi transcorre en ella. El Pirineu és casa nostra i els pobles, viles i masies acompanyen el paisatge natural juntament amb una bona colla de persones que hi vivim.

N'hi ha que es dediquen a l'agricultura, altres a la ramaderia o al turisme, mentre que alguns tenen petits negocis i n'hi ha que centren esforços a servir les persones.

Com a dones i homes d'aquest territori tenim les mateixes necessitats que la gent que viu en paisatges d'asfalt i gratacels, però som pocs i això ens obliga a fer-nos sentir més sovint i de manera més vehement. No ens cansem de demanar unes millors eines de comunicació. Demanem carreteres, segures i ràpides, unes TIC que permeti estar connectats entre nosaltres i amb el món. Necessitem que la nostra salut i educació de la nostra canalla sigui la millor possible i per això ens cal serveis de qualitat, un futur per als nostres joves, aquells que estimen la terra però no poden tornar perquè no hi ha oportunitats, i també la nostra gent gran ha de sentir-se segura i acompanyada fins al darrer dels seus dies.

Podríeu considerar que som un xic egoistes si només demanem i no oferim res però això no és així, perquè a les nostres muntanyes podreu trobar allò que la ciutat no us pot oferir.

Tothom hi és ben rebut, n'hi ha que practiqueu esports, altres us passegeu pel bosc buscant els preuats bolets, n'hi ha que busqueu recolliment espiritual o perdre-us pels senders contemplant la seva biodiversitat. Sempre n'hi ha que saben valorar patrimoni cultural amb visites a castells, esglésies o museus on donem a conèixer els nostres costums, tradicions i la vida a l'antiguitat.

A més, darrerament hem rebut un reconeixement explícit i a l'estiu, pels vols de Sant Joan, alguns pobles s'omplen de famílies que gaudeixen de les falles, patrimoni de la humanitat.

A l'Alt Pirineu hi trobareu indrets únics i singulars, bon menjar i bona gent, i quan retorneu a la vostra quotidianitat us demanem que respecteu l'entorn i el deixeu en perfecte estat, tal com l'hauríeu d'haver trobat. Vosaltres marxareu, però hi ha persones, animals, plantes que ens hi quedem i us desitgem rebre amb la mateixa il·lusió a cada nova ocasió que ens visiteu.

Bona estada a les muntanyes!

Rosa Amorós
Delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació