Divendres, 26 d'abril de 2024
Tribunals

El fracassat macrocomplex de la Vall Fosca arriba al Tribunal Suprem

Dues famílies d'Espui denuncien el cas de Martinsa-Fadesa després que l'Audiència de la Corunya consideri que la liquidació de la companyia frena les obligacions d'entregar els immobles acabats

Redacció 29 de novembre de 2016 a les 12:21
Les obres del complex d'Espui van quedar paralitzades el 2008 | ACN
L'empresa Martinsa Fadesa tenia previst un macroprojecte urbanístic i d'oci a Espui, a la Vall Fosca, però el cas ha acabat al Tribunal Suprem. La fallida de la companyia el 2008 ha generat un reguitzell de denúncies i sentències que, ara, viu un nou capítol amb la denúncia de dues famílies de la vall que van vendre els seus terrenys a l'empresa amb l'acord que, un cop acabades les obres, se'ls hi donarien dos apartaments.

La caiguda de la companyia va ensorrar aquest pacte, i ara, gairebé deu anys després, aquestes famílies no tenen ni apartaments ni terrenys ni tampoc han estat indemnitzades. Per aquest motiu, l'advocat dels denunciants, David Jurado, ha entrat un recurs de casació al Suprem per evitar que aquestes dues famílies es quedin amb les mans buides.

Un projecte fallit que ha acabat als tribunals

​Martinsa Fadesa tenia prevista la construcció una pista d'esquí i del complex residencial Vallfosca Mountain Resort amb quasi 1.000 habitatges. En realitat, però, només es van construir 90 cases, de les quals 41 encara no s'han acabat. Quan la constructora es va declarar per primera vegada en concurs de creditors, el 2008, es van suspendre les obres.

​Aquesta situació va desembocar als jutjats després que un grup de propietaris que havien pagat per endavant els habitatges denunciés el cas. El 2013, el jutjat de Tremp
va sentenciar que l'empresa estava obligada a entregar els immobles acabats (o pagar una indemnització), una consideració que va ser rebatuda per l'empresa, que va presentar recurs al valorar que el procés concursal emparava el cessament dels treballs. Poc després, l'Audiència de Lleida va confirmar la sentència i va comminar l'empresa a acabar els apartaments.

​El març del 2015, el Jutjat
Mercantil número 1 de La Corunya va acordar la liquidació i dissolució de l'empresa de Fernando Martín i va sentenciar també que els immobles s'entreguessin acabats. Tot i això, l'Audiència de la Corunya ha fet marxa enrere i ha indicat ara que la liquidació frena tots els drets anteriors, de manera que les sentències queden, segons el seu parer, invalidades. Davant d'aquesta situació, les dues famílies han anat al Suprem per por a que s'apliqui la sentència de l'Audiència gallega.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació