Dimecres, 1 de maig de 2024
violència masclista

Les comarques pallareses diuen «no» a la violència masclista

Els actes institucionals se celebren avui a Sort (12h) i a la Pobla de Segur (17:30h)

Jordi Ubach Llorens 25 de novembre de 2016 a les 09:49
L'acte principal al Pallars Sobirà tindrà lloc davant l'Ajuntament de Sort | Ajuntament de Sort
Com no podia ser d'una altra manera, les comarques pallareses commemoren aquest divendres 25 de novembre el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones amb actes en diferents poblacions. L'acte central a l'Alt Pirineu i Aran se celebra enguany a Bellver de Cerdanya, però tant el Pallars Jussà com el Pallars Sobirà també han organitzat els seus propis actes commemoratius.

L'acte principal al Pallars Jussà tindrà lloc a les 17:30h al Casal de la Gent Gran de la Pobla de Segur. Organitzat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de la Pobla de Segur, compta amb la col·laboració de Associació d'Amics de la Gent Gran Santa Magdalena de la Pobla de Segur, l'Associació de dones de la Pobla de Segur, el Departament de Treball Afers Socials i Famílies i l'Institut Català de les Dones.

Al Pallars Sobirà, l'acte institucional tindrà lloc a Sort, a les 12h del migdia, davant l'ajuntament, en un acte organitzat per l'Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant l'acte es llegirà el manifest i es guardarà un minut de silenci en record a les dones assassinades el 2016.

35 anys de lluita

El 25 de novembre va ser declarat Dia Internacional contra la Violència de Gènere el juliol de 1981, en el context del primer "Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe" celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Adela (Dedé) Mirabal és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys.

Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació