Diumenge, 28 d'abril de 2024
meteorologia

Inaugurada la nova Estació Meteorològica de la Pobla de Segur

Instal·lada al parc dels Raiers, substitueix l'anterior estació situada al parc de Bombers Voluntaris | La nova instal·lació gaudeix d'un millor entorn i suposa una millora en la qualitat de les dades enregistrades

Jordi Ubach Llorens 24 de novembre de 2016 a les 16:54
Oriol Puig i Lluís Bellera han inaugurat la nova EMA | Jordi Ubach
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, ha traslladat l'Estació Meteorològica Automàtica (EMA) de la Pobla de Segur en un altre emplaçament del mateix municipi, en concret, a la zona del Parc dels Raiers. El trasllat d'aquesta EMA s'ha dut a terme principalment per millorar l'entorn i la qualitat de les mesures de les diverses variables meteorològiques.

L'EMA de la Pobla de Segur es va instal·lar el desembre del 1995 al Parc de Bombers Voluntaris, i hi ha estat funcionant ininterrompudament fins al dia del trasllat, el 18 de novembre de 2016. Des de llavors, ja es poden consultar totes les dades meteorològiques de l'estació a la nova ubicació.

La inauguració ha tingut lloc aquest matí, i ha comptat amb la presència del director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig. La nova ubicació de l'estació, a prop de la llera del riu Flamisell, abans de la desembocadura a la Noguera Pallaresa, gaudeix d'un entorn molt més obert del que disposava fins ara, en una localització més adequada per a la correcta generació de dades meteorològiques.

Enviament de dades cada 30 minuts

La nova estació meteorològica disposa de sensors per a la mesura de la temperatura i la humitat relativa de l'aire, la velocitat i direcció del vent a 10 metres d'altura, la precipitació, la irradiància solar global i la pressió atmosfèrica. Tota la informació d'aquesta estació es pot consultar a la pàgina web de l'SMC.
 

La nova EMA de la Pobla està situada al costat del riu Flamisell. Foto: Jordi Ubach


La informació subministrada cada segon per tots aquests sensors s'enregistra cada 30 minuts i s'envia a la seu central de l'SMC cada mitja hora a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s'emmagatzemen a la base de dades de l'SMC i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant manuals com automàtics.

La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)

L'EMA de la Pobla de Segur seguirà integrada a la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, i que ja disposa de 185 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país.

Les dades proporcionades pels diversos equipaments s'incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica, estudis climàtics i recerca, entre altres aplicacions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació