Un documental de
La Xarxa i la
Diputació de Lleida sobre el projecte "
Perseguits i salvats" donarà a conèixer a tot el món la història de famílies jueves que van travessar el Pirineu fugint de l'Holocaust nazi durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta filmació té com a finalitat explicar els fets tot remarcant la solidaritat que el poble català va tenir amb el poble jueu, ajudant-los en la travessa i acollint-los un cop a territori català.
El documental destacarà el paper altruista dels pirinencs que en aquell moment van ajudar la gent que arribava pels Pirineus a través de testimonis que van viure els fets en primera persona i de familiars. Així s'ha donat a conèixer el projecte aquest matí a Sort, en un acte que ha reunit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el conseller delegat de la XAL, Francesc Pena.
També hi eren els protagonistes. Entre ells, Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer (París, 1937),
un dels testimonis directes d'aquells fets que inclourà el documental. Actualment viu a Caracas (Veneçuela), però l'octubre de 1942 va creuar els Pirineus al costat dels seus pares i el seu germà. Sitzer ha agraït al poble català l'acollida que els van fer i ha explicat que gràcies a "gent senzilla" del poble de Les no va ser deportada a França.
Joan Reñé, de la seva banda, ha dit que el que es va viure al Pirineu fa 70 anys ha de ser un model per Europa i la crisi de refugiats que està patint. "L'Europa que volem rica, solidària, justa i potent hauria d'agafar com a model el comportament que van tenir els veïns del Pirineu lleidatà amb els evadits jueus i aplicar-ho a la crisi del refugiats que vivim actualment", ha dit el president de la Diputació.
Un homenatge als seus avantpassats
El projecte presentat avui aporta una visió diferent a l'aproximació que fins ara s'ha fet a l'Holocaust i s'allunya també del primer treball que es va rodar sobre els camins de fugida dels jueus pel Pirineu de Lleida, ja que es produeix un salt generacional. Aquests dies els protagonistes s'enfronten a situacions i descobreixen detalls de la seva memòria familiar que desconeixien. Aquest fet, el de la descoberta, els situa en un pla molt similar al del propi espectador i fa que la connexió del públic sigui més intensa.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat a Paquita Sitzer. Foto: ACN
El documental connecta la memòria col·lectiva amb les històries personals i el passat amb el present, a través de l'acció real que desenvolupen els seus protagonistes aquests dies a Les, a Pont de Rei, a Montgarri, a Sort i en d'altres escenaris pirinencs per on passen els camins de fugida. Està basat en el projecte "Perseguits i salvats", nom amb què la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d'evasió de persones jueves que fugien de l'Holocaust durant la II Guerra Mundial.
També hi han participat la filla de Paquita Sitzer, Elizabeth Lissman; Paul Gans, fill d'Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win; i Raphael i Alice Ekman, néts de Léon Ekman i nebots d'Adolphe Ekman. Tots ells descobriran els camins, els paratges i els pobles per on els seus avantpassats van aconseguir fugir de la persecució i de l'Holocaust.
Alice Ekman ha explicat que han fet aquest camí de la llibertat en homenatge al seu avi i al seu germà, que van creuar de França a Catalunya fugint del nazisme en un viatge que ha qualificat de "molt dur". Ekman recorda com el seu avi els explicava que la seva arribada a Montgarri els va produir una gran felicitat, ja que suposava salvar la seva vida.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi