Dijous, 25 d'abril de 2024
bioenginyeria

Una organització treballa per fomentar la bioenginyeria a les zones forestals

Treballadors i estudiants forestals han consolidat un talús a una pista de Baix Pallars amb aquesta tècnica

ACN 16 de novembre de 2016 a les 11:11
Alumnes del curs de bioenginyeria reparant un talús a la pista forestal de Tolzó | ACN
Les estades de voluntariat que el Projecte Boscos de Muntanya organitza en boscos del Pallars durant els mesos d'estiu han permès treballar, entre altres, la bioenginyeria en la consolidació de talussos o la correcció del barranc de Port Ainé. Ara, han fet un pas més i han organitzat un curs per professionals i estudiants forestals per ensenyar i divulgar aquesta tècnica per ser aplicada als boscos catalans.

La reparació d'un talús de la pista forestal de Tolzó, a Baix Pallars, ha servit per mostrar aquesta tècnica i que els assistents la puguin aplicar a les zones que treballen. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, ha explicat que es tracta de donar solucions a obra civil amb elements bio. En el cas de Tolzó s'ha utilitzat fusta d'un aprofitament forestal que es feia al bosc per solucionar els problemes d'erosió i esllavissades que pateix la zona.

González ha explicat que aquesta enginyeria es pot aplicar en obres forestals com l'estabilització de talussos, les correccions hidrològiques, la construcció de camins i pistes o solucionar problemes d'erosió i esllavissades. La bioenginyeria permet frenar la terra amb materials vius com la mateixa terra o les arrels de les plantes amb l'ajut de fusta, en comptes de fer-ho amb formigó, acer o altres tècniques tradicionals.

Per Gonzàlez aquesta tècnica té molts avantatges i entre les més destacades, explica que s'adapta bé al territori, que és molt barata, que la seva durabilitat és alta i que és molt ecològica. Tot i això, és mostra prudent i ha explicat que és una tècnica molt estesa al nord i centre d'Europa però que al nostre país es comença a aplicar ara.

La pista forestal de Tolzó, a Baix Pallars, és propietat de la Generalitat. González ha destacat la importància que les administracions es comencin a implicar en aquestes tècniques per poder fomentar-les.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació