Divendres, 26 d'abril de 2024
fires

Tot a punt a Sort per una nova edició de la Fira de Tardor

La 12a Mostra i el 2n Concurs Nacional de l'Ovella Xisqueta, els plats forts de la mostra

Redacció 4 de novembre de 2016 a les 09:22
La Fira de Tardor de Sort aixeca sempre molta expectació | Ajuntament de Sort
Sort celebra aquest cap de setmana la Fira de Tardor i la 12a Mostra i 2n Concurs Nacional de l'Ovella Xisqueta, una fira multisectorial a l'aire lliure que se celebra des de temps immemorials i en la qual el visitant troba des de bona part de l'activitat empresarial de la zona fins a un mercat artesanal i degustacions gastronòmiques. 

Malgrat això, des de fa 12 edicions, un dels actes principals de la Fira és la singular Mostra d'ovelles de la raça Xisqueta, que es realitza el diumenge al matí, una varietat ovina autòctona, molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté en un alt grau de puresa, ja que ha estat força aïllada geogràficament. La mostra inclou també el 2n Concurs Nacional d'Ovella Xisqueta, on s'atorgarà el premi a l'explotació que presenti la millor mostra de raça xisqueta.

A la plaça Sant Eloi hi trobarem la 2a Mostra de Cerveses Artesanes del Pirineu on gaudir de tasts i degustacions de cervesa i de plats d'ovella xisqueta, concerts de música en viu per a tots els gustos i danses populars. Per accedir a aquest espai, passarem pel carrer Francesc Moragues on ens hi esperen parades de productes artesans, o bé pel carrer Major, el centre comercial històric del municipi. 

A la zona d'Automoció i Maquinària agrícola s'hi podran observar les últimes novetats del sector i, a tocar, es faran exposicions a l'Espai Expo Pallars, situat a la plaça Caterina Albert, on empreses de la comarca presentaran els seus productes i serveis amb l'objectiu de potenciar el consum de proximitat. A la mateixa plaça l'Associació Esportiva Pallars organitza un Mercat de segona mà de material esportiu.

Un cop deixem enrere aquest sector, ens topem amb la Fira de productes KM0 i d'entitats al llarg de l'avinguda Comtes de Pallars fins arribar al monument del General Moragues. En aquest sector trobarem una bona representació de productors artesans, entitats i associacions i altres comerços de la comarca, així com també gran part de l’oferta de bars i restaurants que on degustar plats i tapes amb productes de proximitat.

Seguidament, si tirem a mà esquerra, passant pel pontet de vianants que creua el Parc del Riuet, arribarem a l'Espai Actiu SkiPallars on els més petits s'ho passaran d'allò més bé amb el circuit de patinets i els llits elàstics i, als seus voltants, podrem renovar l'armari amb tota l’oferta de tèxtil, calçat i complements. 

A l'últim tram de l'avinguda Comtes de Pallars hi trobarem el sector gastronòmic on hi haurà una tria variada de diversos productes alimentaris elaborats de forma artesana, com els formatges, embotits, coques entre d'altres.

Una entitat que cada any té més presència per la Fira és l’Associació Cultural de Joves de Sort Els Esmolets. Dissabte al matí organitzen un taller de capgrossos per a nens i nenes que tindrà lloc a la plaça Sant Eloi. Tots els infants que hagin fet un capgròs seran els protagonistes el diumenge de la cercavila que donarà pas a l'inici de Mostra i el Concurs d'Ovella Xisqueta. 

El dissabte a la tarda, tindrà lloc el ja tradicional Concurs de Ratafia que arriba a la seva setena edició, on s’escollirà el millor licor del certamen. El dissabte a la nit, Improsia Teatre porta una proposta amb molt d’humor al cinema-teatre Els Til·lers. Les seves actuacions es basen en la improvisació seguint els suggeriments del públic, per això, no hi ha cap actuació igual.

I per últim, reprenent l'origen ramader d'aquesta Fira i, amb l'objectiu de mostrar els productes i tradicions pallareses, des de fa dotze edicions, el diumenge al matí al Parc del Riuet, se celebra la Mostra d'Ovella Xisqueta, on els ramaders fan una exhibició de costums de pastoreig.

Aquest any, també tindrà lloc el Concurs Nacional d’Ovella Xisqueta, organitzat per l'Associació Catalana de Criadors d'Oví de Raça Xisqueta amb el suport de l'Ajuntament de Sort i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, un concurs que es consolida enguany celebrant la seva segona edició i que atorgarà el premi a l’explotació que presenti la millor mostra de raça xisqueta. 
 

Consulta el programa de la Fira de Tardor de Sort

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació