Dijous, 18 d'abril de 2024
càncer

Detectats 10 càncers de mama de manera precoç al Pirineu el 2015

El 98% dels casos va presentar paràmetres de normalitat i es tornaran a citar en 24 mesos | Un total de 3.012 dones participen al programa de cribratge, el que suposa un 77,3% de participació i una cobertura del 86,83%

Redacció 19 d'octubre de 2016 a les 09:19
L'Hospital del Pallars, a Tremp | Jordi Ubach
El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) del Departament de Salut va ajudar a detectar 10 càncers de mama en fase incial a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran l'any 2015. Es tracta d'un programa inclòs al Pla director d'oncologia i una de les línies estratègiques d'actuació del Pla de Salut territorial, dins el projecte de potenciar els programes de promoció de la salut i prevenció de les malalties. L'Oficina Tècnica de Cribratge de l'Alt Pirineu i Aran coordina el PDPCM a la Regió.
 
De totes les dones convidades al PDPCM (3.895 dones) el 77,30% (3.012 dones) van sotmetre's a les proves. L'any passat es va convidar, mitjançant trucada telefònica i carta, a 3.895 dones de la Regió d'entre 50 i 69 anys. De les dones que no han participat al programa, el 9,5% van declarar que s'havien fet la mamografia per altres mitjans, el que suposa una cobertura del PDPCM del 86,83%.

Del total de mamografies realitzades, el 98% dels casos entraven en els paràmetres de normalitat i es tornarà a citar al cap de 24 mesos. En un 0,7% dels casos (21 dones), el resultat va requerir un avançament de la propera mamografia, tot convidant a les dones als 6 o 12 mesos, segons el que els radiòlegs del programa indiquin a cada cas concret.
 
S'han fet proves addicionals a 37 dones i 11 han estat derivades a la Unitat Funcional de Mama (UFM) per seguir estudi i/o tractament. D'aquestes dones, a 10 se'ls ha diagnosticat un càncer en fase inicial del qual no tenien cap símptoma, el mateix nombre que al 2014. L'índex de detecció és del 3 per cada mil dones que participen al programa (l'any 2014 va ser del 3,5 per cada mil). Aquest índex s'adequa als estàndards de qualitat que recomana la Guia Europea contra el càncer.
 
Gràcies al PDPCM aquestes dones han pogut iniciar el tractament en un estadi inicial de la malaltia, quan existeixen més opcions terapèutiques, especialment de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25 i un 35%.[1]
 
El programa es desenvolupa a nivell qualitatiu igual que a la resta de Catalunya però a nivell organitzatiu s‟ha adaptat a les peculiaritats del territori. S‟han creat unitats territorials de cribratge (UTC) als hospitals comarcals de Vielha, Tremp, la Seu d‟Urgell i Puigcerdà, amb la finalitat d‟apropar el programa a la població i amb l‟objectiu de sensibilitzar la dona a participar se li fa una trucada telefònica per augmentar l‟accessibilitat.

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran té una població diana de 7.945 dones de 50 a 69 anys, segons el RCA 2015. L'Oficina Tècnica de Cribratge, a través de les UTC, ha de convidar a aquesta població durant dos anys (una ronda).

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació