Dijous, 25 d'abril de 2024
romànic

Martí Gironell presenta «Strappo» al Pallars Jussà

La darrera novel·la publicada per l’autor exposa l'"escandalós" arrencament de les pintures murals de Santa Maria de Mur

Redacció 15 d'octubre de 2016 a les 19:25
Gironell, durant la presentació de la seva darrera novel·la a Tremp | Jordi Ubach
Martí Gironell, un dels autors de més anomenada en novel·la històrica del nostre país, ha presentat aquest divendres a l'Epicentre de Tremp la seva darrera novel·la "Strappo", publicada l'any passat i basada en l'espoli del romànic català, en concret del de les pintures de l'església romànica de Santa Maria de Mur a principis del segle passat.

Aquesta ha estat la primera presentació que Gironell fa de l'obra al territori en el què es desenvolupa, ja que l'obra, després d’un llarg procés de documentació per part de l'autor, explica de manera lúdica i didàctica el complex procés viscut a la canònica de Santa Maria de Mur l'any 1919 en el qual es produeix l'arrencament de les pintures murals de l'absis central.

Aquest arrencament serà el què motivarà després tota una campanya de retirada de pintures murals que va dur a terme la Mancomunitat de Catalunya en un intent per preservar-les. 

Gironell, que va reunir una seixantena d'assistents, va explicar que es va assabentar del cas de Mur llegint un reportatge al diari. "Amb les meves novel·les històriques sempre he volgut recuperar moments o episodis que han passat inadvertits per reivindicar-los", va explicar l'autor, que va titllar d'"escandalós" l'espoli de Santa Maria de Mur.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació