Diumenge, 28 d'abril de 2024

​La Fira de la Pobleta continua creixent amb més presència de bestiar

Es repeteix el concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català i el ja clàssic d'animals de raça bruna

Redacció 29 de setembre de 2016 a les 09:05

La fira ramadera tindrà lloc aquest cap de setmana. Foto: Ajuntament


La Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, a la Vall Fosca, arriba aquest cap de setmana consolidant el concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) que va iniciar al 2014 i el concurs d'animals de raça bruna, que fa gairebé vint anys que se celebra. La Directora general del Departament d’Agricultura, Teresa Masjuan, assistirà a la inauguració i el lliurament de premis del Concurs de Cavall Pirinenc Català de dissabte.

El concurs de vaca bruna és ja un esdeveniment consolidat des de fa molts anys a la Fira Ramadera de la Pobleta, organitzat per l'Associació de criadors de vaquí de raça Bruna dels Pirineus del Flamisell i on participen animals d'una quinzena explotacions de dins i fora del municipi. El mateix dia també s'exposen altres races de vaca com són la xarolesa o la salers.

L'èxit del primer concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC) durant els dos darrers anys, ha fet que es torni a celebrar per tercer any consecutiu i d'aquesta manera es consolidi. El concurs de cavalls és un espectacle per al públic ja que els ramaders passegen els cavalls perquè els jutges en puguin veure les qualitats.

A més, per tal de poder participar al concurs nacional de Cavall Pirinenc Català, els cavalls han d'haver estat premiats en un concurs comarcal. És per aquest motiu que la fira de la Pobleta ha esdevingut una trobada obligada per als propietaris de cavalls de la comarca del Pallars Jussà. 

El mateix dia que s'exposen els cavalls, també hi haurà una mostra d'ovelles xisquetes del municipi i de fora del municipi. L'ovella xisqueta és la raça autòctona de la zona, i la que es promociona al territori a través del projecte Pallars Terra de Corder. Durant tots els dies de fira, es podrà visitar l'exposició Terrissa del Pallars i la Ribagorça, Gerri de la Sal, El Pont de Suert, Rialp i Salàs de Pallars

Així mateix, durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el ferrador, la ceramista, el cisteller o el matalasser. Podrem aprendre com es feia el sabó de casa, el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí. Podrem degustar el menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble. I els més petits podran participar durant tot el cap de setmana als tallers i a la gimcana Descobrim els racons de la Pobleta de Bellveí.

La vaca bruna protagonista de la 1a jornada tècnica a la Vall Fosca
 
Aquest any, els primers actes de la fira es van avançar a dimecres amb una jornada de transferència tecnològica coorganitzada amb l'Escola Agrària del Pallars Jussà, l'Ajuntament de la Torre de Capdella i l'Associació de de criadors de vaquí de raça bruna dels Pirineus i del Flamisell. 

La vaca Bruna dels Pirineus és una raça amb una excel·lent aptitud càrnia, ben adaptada al nostre territori i un dels motors econòmics de la nostra pagesia. La jornada pretén donar a conèixer les propietats nutricionals de la carn de la raça Bruna dels Pirineus i les seves possibilitats gastronòmiques, i d'aquesta manera millorar la promoció de la carn com a producte agroalimentari de qualitat i fomentar-ne el seu consum.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació