Dimecres, 1 de maig de 2024

Un incendi crema totalment la cabana de pastor d'Estanilles

El pastor va ser atès per inhalació de fum a l'intentar salvar els objectes de valor de l'interior de la cabana | Ni el gos ni el ramat van patir danys

Jordi Ubach 26 de setembre de 2016 a les 09:15

La cabana totalment calcinada, aquest diumenge. Foto: Bombers


Un incendi ha calcinat completament la cabana de pastor d'Estanilles, a la muntanya de Boldís, dins el terme municipal de Lladorre. Els Bombers, que van rebre l'avís del pastor sobre les 20:56h de dissabte, van activar un helicòpter per accedir a la zona, de difícil accés, i comprovar que es trobés sa i estalvi. El pastor va haver de ser atès per inhalació de fum quan intentava salvar els objectes de valor de l'interior de la cabana. El gos i el ramat no van patir danys.

Segons les primeres informacions i tot i que la cabana estava degudament aïllada, una mala combustió de la xemeneia va ser la possible causant de l'incendi. El pastor, que havia posat l'estufa en marxa instants abans, va veure des de l'exterior com el foc s'iniciava per la planxa metàl·lica de la xemeneia, a l'exterior de la façana. El foc es va propagar molt ràpidament, ja que la cabana era de fusta.

Com a conseqüència del foc, el pastor va haver de passar la nit al ras, ja que l'incendi es va produir quan ja era fosc i en aquestes condicions els helicòpters tenen prohibit volar. La zona, a més, és de difícil accés, i el punt més proper on es poden aparcar vehicles és, segons els Bombers, a tres hores a peu.
 

Vista general del ramat i la cabana completament calcinada. Foto: Bombers


La cabana de pastor d'Estanilles formava part del programa d'actuacions de la Generalitat per millorar la gestió d'un dels agrupaments d'ovelles de la Vall de Cardós per prevenir els possibles danys produïts per l'ós bru. Estava destinada a donar un major confort al pastor, que realitzava la vigilància d'uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós que pasturen durant l'estiu en zona de presència continuada d'ós bru. 

L'incendi ha tingut lloc només dos dies després de conèixer-se la notícia de l'atac d'un ós precisament a la ramada d'Estanilles, que va ocasionar la mort de dotze corders.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació