Diumenge, 5 de maig de 2024

Fortor a corrupció a l'Agència Tributària Catalana

Redacció 19 de setembre de 2016 a les 09:39

 


El passat dimarts dia 13 de setembre el Govern anuncià el nomenament d’Olga Tomàs com a directora de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Tomàs serà ficada al capdavant de la missió de liderar el desenvolupament territorial i de competències de l’ATC per tal de convertir-la en la futura Hisenda Catalana.

Olga Tomàs és filla de la Pobla de Segur i té una llarga trajectòria dins de l’administració de la Generalitat, l’any 1995 era gerent dins del Departament d’Indústria, Comerç i Turisme. En aquells temps el conseller d’aquest departament era Antoni Fernández Teixidó (conegut pels seus negocis amb la màfia russa) i el seu director general era Josep Tous, imputat pel cas ITV. Ja en aquesta època, Olga Tomàs treballava directament per Oriol Pujol Ferrussola quan era Secretari General d’Indústria Comerç i Turisme.

L’any 2000 Olga Tomàs fou nomenada Directora de Serveis del Departament de Treball, coincidint novament amb Oriol Pujol i Josep Tous (Secretari General i Director General). Cal recordar que fou en aquesta època on es va bastir la trama de corrupció entorn a les ITVs. Oriol Pujol i Josep Tous estan imputats per tràfic d’influències i suborn per concessions d’ITVs al 2003, quane Olga Tomàs treballava directament per ells dos. Fonts internes del departament asseguren que Olga Tomàs va seguir treballant sempre per Oriol Pujol fins hi tot quan aquest ja no estava en el mateix departament.

Un cop acabats els governs tripartits i amb la nova entrada de Convergència al Govern, Olga Tomàs tornà a treballar per Josep Tous al Departament d’Empresa quan n’era conseller Francesc Xavier Mena (investigat cas ITVs). Quan a principis de 2011 Josep Tous estava inquietat i demanava a Oriol Pujol quina influència mantenien dins el govern per poder seguir amb les concessions a dit de les ITVs (enregistraments telefònics cas ITVs), Oriol Pujol mirava de tranquil·litzar-lo dient-li que es feien uns nomenaments aquella setmana (referint-se a Tomàs) però que en endavant la influència seria menor perquè estaven colant-se “independents” dins de l’aparell directiu del partit. Així el Conseller Felip Puig la tornava a fitxar com a Directora de Serveis del Departament d’Empresa i Ocupació, sota les ordres d’Enric Colet Petit (imputat cas ITVs). En aquella època les trucades d’Oriol Pujol al Departament demanant per Olga Tomàs eren usuals.

Més tard i amb Oriol Pujol fora d’escena, Olga Tomàs ha anat adquirint càrrecs de major responsabilitat dins del Departament d’Economia, on ha arribat a la Direcció General i se la proposa ara com a figura clau per a liderar i bastir la nova Hisenda Catalana.

Sembla una obvietat assegurar que una persona que ha treballat tant a prop de la corrupció durant tants anys no hauria de dirigir l’Agència Tributària del nostre país amb l’ombra de dubte que l’envolta, i perquè la seva suposada eficiència professional queda en entredit en haver estat tants anys al niu de les serps i no haver vist res, com podria liderar la Hisenda Pública de la nova República?

Hom podria pensar que es tracta d’una estratègia del pujolisme, la vella escola de convergència i l’oligarquia nacional per assegurar que el que han estat fent a costa del país durant tres dècades no acabarà sortint mai a la llum, un “atado i bien atado” a la catalana, qui sap? Per evitar suspicàcies caldria proposar algú igual d’eficient però amb menys pudor de corrupció a la motxilla.

CUP Pallars

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació