Dissabte, 20 d'abril de 2024

Campanya de sensibilització al Jussà per millorar la recollida selectiva

El Consell Comarcal vol conscienciar els joves de la comarca amb visites escolars a l'abocador de Fígols i a la deixalleria municipal

Jordi Ubach 14 de setembre de 2016 a les 09:44

En Marc i en Joan durant la seva visita a l'abocador de Fígols. Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


El Consell Comarcal del Pallars Jussà iniciarà aquest curs una campanya de sensibilització per a la millora de la recollida selectiva entre la població, especialment entre la població més jove de la comarca. La iniciativa consisteix en que els alumnes dels diferents centres escolars visitin les instal·lacions de la deixalleria municipal i de l'abocador de Fígols, els dos situats al terme municipal de Tremp.

L'objectiu, segons l'ens comarcal, és apropar al col·lectiu de població més jove la realitat que envolta la gestió de les escombraries, i que observi que l'èxit d'aquesta tasca depèn bàsicament d'un simple gest individual com és el d'escollir bé on es llença cada material -vidre, envasos o paper- per a la seva reutilització.

La iniciativa va néixer arran de la visita particular de dos joves de la comarca, en Marc i en Joan, a les instal·lacions de l'abocador i la planta de compostatge de Fígols, gestionades pel Consell Comarcal. Els dos nois van ser els guanyadors d'un dels premis de la cursa de lectura que a l'estiu organitza la biblioteca Maria Barbal de Tremp, concretament el relacionat amb els oficis, i pel qual van obtenir el singular obsequi.

El que a primera vista podria suposar un premi poc atractiu, va resultar molt profitós per aquests dos infants, que van veure amb els seus propis ulls com es gestionen les escombraries que es generen a casa. El que més va sorprendre els joves, però, va ser la gran quantitat de residus que no es reciclen i que van a parar al cubell de la resta, quan podrien dipositar-se separadament als seus contenidors.

Aquesta reflexió, segons el Consell Comarcal, necessita encara d'una gran dosi de sensibilització entre la població, i és per aquest motiu que s'ha decidit iniciar aquesta singular campanya. La iniciativa tot just a començat a caminar, però segons el tècnic del Consell Comarcal, Benjamí Puigarnau, la intenció és posar-se en contacte amb les escoles de la comarca aquest mateix curs escolar per tal d'iniciar les primeres visites.

Residus de quatre comarques

L'abocador de Fígols rep diàriament els residus provinents del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran. El passat mes d'agost s'han recollit un total de 1.700 tones d'escombraries d'aquestes comarques, una xifra que suposa un notable increment respecte el mateix mes de 2015. L'abocador de Fígols va ampliar la seva capacitat fa dos anys amb la construcció d'un nou vas, que va permetre allargar la vida de la instal·lació uns 12 anys.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació