Diumenge, 28 d'abril de 2024

Inaugurada la museïtzació de la central hidroelèctrica de Talarn

L'antic taller elèctric s'ha habilitat per acollir una sala d'exposicions permanent on s'ha ubicat de forma fixa la mostra "El Pallars il·lumina Catalunya"

Jordi Ubach 9 de setembre de 2016 a les 13:50

El nou espai respon a la voluntat de crear un itinerari turístic i cultural al Jussà. Foto: Jordi Ubach


L'Ajuntament de Tremp i Endesa han inaugurat aquest matí l'Espai Patrimonial de la central hidroelèctrica de Talarn amb l'objectiu de crear-hi un espai cultural visitable. Així, s'ha habilitat l'antic taller elèctric de l'equipament com a sala d'exposicions permanent, que serà gestionada pel consistori, i en la qual s'hi ha instal·lat de forma fixa la mostra "El Pallars il·lumina Catalunya", després de la seva itinerància arreu pel país en els últims anys.

La creació d'aquest espai dins la central hidroelèctrica respon a la voluntat de crear un itinerari turístic i cultural al Pallars Jussà entorn el món de les centrals hidroelèctriques i la història que les envolta. Com a complement de l'exposició també s'ha habilitat una petita sala exterior des de la qual es poden contemplar els alternadors i les turbines sense interferir en el treball de l'empresa.

L'acte ha estat presidit per la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i l'alcaldessa de Talarn, Inés Moré, acompanyats de la resta de membres dels consistoris i altres autoritats locals. Durant la seva intervenció, Moré ha demanat a Buesa que els visitants d'aquest espai també puguin visitar la passarel·la de la central, una petició que la directora general ha dit que els tècnics hauran d'estudiar. Per la seva banda, l'alcalde de Tremp ha destacat la importància d'aquest nou espai expositiu tant per a escolars com per amants del patrimoni industrial.

El nou espai es podrà visitar de l'11 de setembre al 17 de juny de 2017 a les 10h i a les 11:30h, però també concertant visites els dijous i divendres trucant al centre de visitants del Pallars Jussà, l'Epicentre. Les visites són guiades i tancades en grups de màxim 25 persones.

L'exposició

"El Pallars il·lumina Catalunya" es va inaugurar fa quatre anys a Tremp i durant aquest període ha fet parada en diverses poblacions per commemorar el centenari de les hidroelèctriques al Pirineu català. La mostra vol explicar de manera divulgativa el paper d'aquestes instal·lacions del Pallars en la industrialització de Catalunya i en la transformació econòmica, social i paisatgística del territori. 

L'exposició presenta el context d'un territori on la seva base energètica mancava de carbó, electricitat i hidroelectricitat i com Endesa i les seves predecessores van aconseguir desenvolupar la producció a principi del segle XX aprofitant la força dels rius i garantint, d’aquesta manera, la prosperitat industrial.

Barcelona va passar a ser una ciutat il·luminada i Catalunya es va convertir en una de les principals zones industrialitzades d'Europa. La mostra també dóna importància a l'aportació humana, sense la qual no hauria estat possible tirar endavant el projecte, tant de treballadors de peu com de persones emprenedores com Emili Riu, Carles Montañés o Federick Stark Pearson, que van construir les tres primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu.  
 

Dos persones inspeccionen el quadre de comandaments original. Foto: Jordi Ubach


Endesa hi aporta peces històriques

El Fons Històric d'Endesa ha lliurat de manera temporal a l'exposició una trentena de peces per tal d'emfatitzar els factors tecnològic i humà com a elements claus en la producció d'energia elèctrica a Catalunya. Algunes d'aquestes peces són una turbina Pelton de dimensions petites, un regulador hidràulic, un transformador, un comptador portàtil, fusibles, una taula de despatx i una màquina d'escriure antigues. A més, com a novetat s'ha incorporat a la mostra el quadre de comandaments original de la central. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació