Divendres, 19 d'abril de 2024

Tot el que cal saber de la Diada Nacional 2016

La mobilització de l'Onze de Setembre consistirà en cinc grans marxes cap a Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga

Redacció 7 de setembre de 2016 a les 10:36

La mobilització del proper 11 de Setembre organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural consistirà en grans marxes cap a Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga, que seran els punts neuràlgics de la Diada Nacional d'aquest any. El que volen simbolitzar aquests actes són "un país en moviment" cap a la independència, segons ha destacat Oriol Codina, coordinador de mobilització de l'ANC, en l'acte de presentació d'aquest dimarts davant l'Arc de Triomf de Barcelona.


Com inscriure's?

Enguany, cada comarca està assignada a una de les cinc ciutats. En total, Catalunya es dividirà en 44 trams, que estaran repartits en els cinc punts de mobilització. Les inscripcions ja estan obertes a través del web https://apunt.assemblea.cat/cat/inscripcions i com a màxim es poden apuntar 5 persones a la vegada. Els participants han de facilitar les seves dades personals: nom, cognoms, procedència, DNI i correu electrònic. El web també ofereix un mapa interactiu que mostra com es van omplint els trams. 

Diversos itineraris

L'organització ha explicat que hi haurà diversos itineraris per arribar a cadascun dels cinc punts: per mar, a peu, amb tractors, amb bicicletes, cavalls, autocars, cotxes, camions, motos, ferrocarril, amb rais, amb globus i fins i tot amb ales de pendent.

El lema

Aquest any l'ANC ha escollit "A punt" com a lema, un clam que vol expressar que l'independentisme "ha arribat al punt de trobada i està a punt per culminar la república". 

El punt com a element principal 

A les 17:14 el repic de les campanes de la Seu Vella de Lleida donarà el tret de sortida a l'acte. Els escenaris dels cinc punts estaran connectats i es donaran pas l'un a l'altre: en aquell moment tots els assistents aixecaran un punt groc per simbolitzar el batec d'un nou estat català, segons han explicat les entitats aquest dijous en roda de premsa. 

La samarreta d'aquest any 

El punt groc amb una R de república al centre és l'element principal de la part davantera de la samarreta de la Diada, que al darrere porta inscrit el número 11 donar el missatge que tots els concentrats són un "equip guanyador".  
Cinc ciutats, cinc símbols
Barcelona: per a l'ANC i Òmnium, la ciutat significa "la república de les llibertats, la seu històrica de la nostra sobirania i la futura capital de la república catalana, la garantia de les nostres llibertats ciutadanes". L'acció de les 17.14 es durà a terme al passeig Lluís Companys davant l'Arc de Triomf i arribarà fins a la Diagonal pujant  per passeig Sant Joan. Li corresponen les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Oriental, el Garraf, l'Alt Penedès i els participants provinents de la resta dels Països Catalans.

Tarragona: representa "la república en xarxa i de progrés. De futur i progrés econòmic, en contrast amb el sagnant dèficit d'infraestructures actual, sense corredor mediterrani, amb la potencialitat econòmica escapçada". L'epicentre de la mobilització en aquesta ciutat serà la Rambla Nova i hi estan cridades les comarques del Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Camp, Ribera d'Ebre, Conca de Barberà, la Terra Alta i el Priorat.

Lleida: serà el símbol de "la república de l'equilibri territorial. La diversitat de paisatge de tot el país es fa present amb la pagesia". Aquí la mobilització de les 17.14 es farà a la llera del riu Segre. Li toquen les comarques del Segrià, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Val d'Aran, el Pallars Jussà, les Garrigues, la Segarra, l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Noguera.

Salt: simbolitza "la república de la solidaritat i de la diversitat. El país de tots, de la justícia social, del respecte a la immigració, de la convivència, de la solidaritat amb els refugiats". L'acció de les 17.14 es farà al passeig dels Països Catalans. Les comarques que li pertoquen són la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès.

Berga: representa "la república de la cultura i les arrels d'una identitat viva, diversa, en construcció permanent". El nucli de la mobilització serà el passeig de la Pau i centralitzarà les marxes provinents del Berguedà, el Lluçanès, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell, el Ripollès, l'Anoia, Osona i el Bages.
 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació