Divendres, 19 d'abril de 2024

Els veïns de Soriguera asfalten la carretera en una nova jornada comunal

L'Ajuntament de Soriguera inverteix 1.500 euros per actuar d'urgència en uns cinc quilòmetres de la LV-5131

Jordi Ubach 20 d'agost de 2016 a les 11:24

Voluntaris de Soriguera reparant els sots de la carretera. Foto: Veïns


Cinc dies després de la darrera manifestació dels veïns de Soriguera per reclamar una solució urgent a la LV-5131, una vintena de persones han participat aquest divendres al matí en una nova jornada comunal de cinc hores per asfaltar els més de 200 forats que hi ha a la carretera que els porta a casa. Els voluntaris, entre els quals l'alcalde, Xavier Pedemonte, han treballat en uns cinc quilòmetres equipats de pales, rasclets i escombres de ferro, un parell de tractors, un camió i un corró. Al finalitzar la feina els voluntaris han fet un dinar.

Aquesta és la segona jornada de voluntariat que protagonitzen els afectats pel mal estat de la carretera LV-5131, després que el passat 25 de juliol una desena de veïns en tapessin amb grava i estris manuals els forats més grans. Tanmateix, al cap de poques setmanes i arran del pas dels vehicles, els forats han tornat a aparèixer. Per aquest motiu, en aquesta ocasió han decidit tapar-los amb aglomerat asfàltic fred i maquinària per obra pública i manteniment de carreteres.

L'actuació ha tingut un cost aproximat d'uns 1.500 euros i ha estat finançada per l'Ajuntament de Soriguera, que ha adquirit unes 12 tones d'aglomerat i material divers com pales, rasclets i guants, així com el lloguer del camió i el corró. Els veïns han decidit tornar-se a coordinar per actuar d'urgència ja que creuen que cap de les seves reclamacions ha servit perquè el Consell Comarcal del Pallars Sobirà "es comprometi a dur a terme un arranjament de la carretera".

Els veïns de Soriguera creuen que el Consell Comarcal "hauria pogut fer aquesta actuació durant els sis mesos que ha disposat d’una brigada de tretze treballadors" i pensen que, si no ho ha fet, és "per manca de voluntat i responsabilitat". El veïnat té clar que aquesta és només una actuació d'urgència perquè tots els trams on l'asfalt ha desaparegut quedaran sense fer, així com les cunetes de desaigua. L'asfalt de la carretera no ha estat reparat des de l'any que es va posar, el 1991.
 

Els veïns asfaltant la carretera LV-5131. Foto: Veïns


Després d’aquesta segona jornada de treball comunal, els veïns del municipi de Soriguera han anunciat que seguiran amb les mobilitzacions que, d’ara en endavant, seran "a nivell comarcal". Asseguren que des de la darrera manifestació altres pobles s'han mostrat interessats en adherir-s'hi per demanar unes carreteres dignes per on circular.

El Consell Comarcal no vol comprometre inversions

El president del Consell Comarcal, Llàtzer Sibís, va explicar arran de la manifestació del passat diumenge que l'ens està pendent de rebre 100.000 euros del Govern per destinar-los a les carreteres del Pallars Sobirà aquest any, però mentre no es formalitzi el conveni Sibís no vol comprometre cap inversió.

A més, va puntualitzar que aquesta subvenció del departament de Territori és per als 300 quilòmetres de vies de titularitat municipal que hi ha a la comarca i va assegurar que els diners es repartiran en funció de les prioritats que marquin els tècnics.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació