Dimarts, 18 de juny de 2024

El seminari d'arquitectura i paisatge pirinenc planteja la rehabilitació de 3 edificis del Pallars

Un total de 21 alumnes treballen sobre un paller d'Altron, unes antigues escoles de Surp i un molí de Roní

ACN 27 de juliol de 2016 a les 15:28

Estudiants d'arquitectura treballant en diferents projectes en una sala habilitada a Llessui Foto: ACN.


El primer Seminari d'Arquitectura i Territori que es celebra a Llessui, al Pallars Sobirà, fins al 29 de juliol, té com a principal objectiu plantejar solucions a problemes reals, en aquest cas del Pallars com per exemple evitar que els pobles es deshabitin o es creïn ciutats paral·leles al voltant. Ramon Bringué, director del seminari, ha explicat que un total de 21 alumnes, vinguts de 4 universitats diferents, plantejaran dues alternatives per 3 edificis públics actualment en desús: un paller d'Altron, unes antigues escoles de Surp i un molí de Roní.

Tots tres edificis són de propietat municipal i els projectes resultants podran ser d'utilitat pels ajuntaments. Les aportacions dels arquitectes plantejaran rehabilitacions amb un canvi d'ús i una mirada posada al futur.

Bringué ha afirmat que els arquitectes han debatut molt sobre les ciutats i el seu creixement mentre gran part del territori s'està abandonant a causa del retrocés demogràfic o econòmic. Bringué ha afegit que l'arquitectura hi té molt a dir i d'aquí el Seminari d'Arquitectura i Territori.

Treballar des de Llessui, un poble del municipi de Sort a 1.417 metres d'altitud i uns cent habitants fa que entenguis ''l'atmosfera'' del lloc i puguis plantejar solucions a problemes reals, ha explicat Bringué.

Els tres casos que treballen els estudiants són molt diferents; les antigues escoles de Surp es troben dins el nucli urbà del poble, el paller d'Altron està situat al límit del poble i el molí es troba apartat de la població de Roní dins el bosc.

El seminari compta amb 21 alumnes, 6 professors i 9 professors convidats. Josep Bunyesc, un dels professors, ha explicat que el seminari treballa en analitzar com recuperar patrimoni existent al Pirineu. Amb els edificis que treballen i altres que visiten els alumnes poden aprendre com ja fa desenes d'anys els edificis es construïen seguint unes característiques de qualitats ambientals i bioclimàtiques. Detectar aquestes qualitats, entendre-les i reinterpretar-les és un dels objectius de la formació que imparteix Bunyesc als alumnes.

El resultat d'aquest Seminari d'Arquitectura i Territori es donarà a conèixer amb diferents ponències i amb una publicació que inclourà totes les propostes dels alumnes (ETSA Barcelona, ETSA Granada, AA Mendriso i AS 20 Navarra). El Seminari ha estat organitzat per Arquitectes per l'Arquitectura, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Ajuntament de Sort.
 

Paller al poble d'Altron, al Pallars Sobirà, sobre el que treballaran alumnes d'arquitectura i plantejaran projectes de rehabilitació Foto: ACN

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació