Dimarts, 7 de maig de 2024

​Ingrés a l’Arxiu del Sobirà de dos llibres parroquials adquirits en subhasta

Procedeixen de la parròquia de Sant Martí de Borén (Alt Àneu) i estan en molt bon estat de conservació

Redacció 20 de juliol de 2016 a les 08:13
Gràcies a l’estreta col·laboració de la Xarxa d’Arxius Comarcals i la Subdirecció General d’Arxius, l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà ha pogut adquirir en subhasta dos llibres parroquials dels segles XVII-XVIII, mitjançant l’exercici del dret de tanteig. Els membres de l’Arxiu Comarcal del Berguedà van alertar de la venda, i els companys de la Secció de Projectes i protecció del patrimoni documental van ajudar a tramitar la seva adquisició.

Els llibres provenen de la parròquia de Sant Martí de Borén, al municipi d’Alt Àneu. El primer és un llibre sacramental en mida foli allargat i enquadernació en pergamí, reaprofitat de 142 folis (alguns d’ells en blanc). Recull els batejos, defuncions, confirmacions, matrimonis, comunions i excomunions de l’any 1681 al 1774. 
 

Manual notarial de Borén. Foto: Arxiu Comarcal Pallars Sobirà


El segon és un manual notarial de 133 folis mida quart, enquadernat en pergamí, reutilitzant una pàgina d’un cantoral, que conté els instruments notarials signats a la parròquia entre els anys 1680 i 1700.

Així, els dos llibres han estat rescatats per al patrimoni públic, i seran inclosos a la Col·lecció de manuscrits i documents solts de l’Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, restant a disposició de tots els usuaris.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació