Dijous, 25 d'abril de 2024

​Recollida de signatures al Pallars per retirar l'ús del glifosat

Aquest producte s'ha aplicat a les carreteres L-511 lsona-Coll de Nargó i C-1311 Tremp-Pont de Montanyana

ACN 13 de juliol de 2016 a les 12:23

Voral d'una carretera al Pallars un cop ha actuat el glifosat. Foto: Change.org


Una veïna de Bòixols ha iniciat una recollida de signatures a la plataforma Change.org per retirar l'ús de l'herbicida glifosat a les carreteres de Lleida. Aquest producte s'ha aplicat aquesta primavera als vorals de les carreteres L-511 d'lsona a Coll de Nargó i a la C-1311 de Tremp al Pont de Montanyana per evitar el creixement d'herba. La veïna vol aconseguir aturar l'ús d'aquesta substància soluble a l'aigua donat que aquest verí es filtra al sòl i creu que pot acabar als cultius propers.

L'escrit que acompanya la recollida de signatures argumenta que l'ús d'aquest producte no és bo per la salut de les persones, tampoc per la dels animals que poden ingerir herba sulfatada, ni per la vegetació de l'entorn. Entre les signatures digitals i les que ha aconseguit en paper acumula ja més de 600 peticions, que entregarà al Servei Territorial de Carreteres a Lleida. L'escrit demana que es retorni a la neteja amb maquinària com s'havia fet fins ara.

El glifosat, que és l'herbicida d'ús més estès al món, és un contaminant hormonal que està inclòs en la llista negra de l'OMS com a causa probable de càncer. Existeixen estudis científics que relacionen l'ús del glifosat amb afeccions i malalties, incloent-hi danys genètics. Entre els efectes adversos s'han descrit toxicitat subaguda i crònica, trastorns reproductius, augment de la freqüència d'anomalies espermàtiques i carcinogènesi. S'empra per matar herbes i arbustos, i en infiltrar-se al sòl és molt soluble en l'aigua i persistent al medi, contaminant els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics i el bestiar.

Fa uns dos anys també es van netejar les voreres de la carretera de Gerri de la Sal a Peramea amb glifosat. Els veïns es van queixar a l'Ajuntament per la utilització d'aquest producte.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació