Dimecres, 19 de juny de 2024

​El Dansàneu tanca l'edició del seu 25è aniversari

Més de 3.000 persones han participat en els més de 30 espectacles i activitats programats

Redacció 27 de juny de 2016 a les 09:13

El Dansàneu ha omplert de visitants les Valls d'Àneu. Foto: Dansàneu


El Dansàneu, el Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, ha tancat l'any del seu 25è aniversari amb la satisfacció d'haver arribat a nous públics, sobretot famílies i joves. Els organitzadors calculen que més de 3.000 persones han participat en els més de 30 espectacles i activitats programats durant aquests sis dies de festival al Pallars Sobirà. Un dels espectacles que va omplir l'església de Santa Maria d'Àreu va ser precisament l'estrena de la primera producció pròpia del Dansàneu, "Esvorell", una coproducció amb el festival ÉsDansa de les Preses, a la Garrotxa, i la Fira Mediterrània de Manresa.

Aquesta i altres propostes han apostat per agermanar cultura popular i dansa contemporània en un diàleg entre tradició i modernitat. La directora del Dansàneu, Rut Martínez, no renuncia a portar al Pallars Sobirà les millors creacions de dansa d'altres festivals de renom. El Dansàneu ha tornat a reunir grups de dansa i música tradicional d'Euskal Herria, Occitània, Aragó i Catalunya, amb especial protagonisme de les jotes de les terres de l'Ebre. A banda dels espectacles i exhibicions de dansa, també s'hi han programat concerts, sessions de formació, cercaviles i presentacions de llibres.

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu considera que l'aposta del Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu per presentar un model de festival centrat en l'exhibició d'espectacles, l'incentiu a la producció i la formació en música i dansa com a complement als dos primers factors ha permès arribar a nous públics, principalment familiars.

Segons afirmen en un comunicat, ho evidencien els dos plens obtinguts en les presentacions dels espectacles Tants records (divendres, a les 20:30h) i Esvorell (dissabte, a les 19:30h), ambdós a Santa Maria d'Àneu. També les dues nits participatives al Pub de l’Era van evidenciar com el relleu generacional i l'aposta per fusionar nous llenguatges ha seduït un públic més jove i vingut d'arreu de les Valls. També han comptat amb un nombrós seguiment les dues activitats celebrades al municipi de Sort –el seu esbart Els Esmolets i els grallers Xafarrostolls han estat dos dels grups residents de l'edició de 2016-.

Formats diversos -des de les classes pràcticament individuals d'instrument programades a l'Ecomuseu fins al concert amb tast simultani celebrat dimarts passat a Escaló- han seduït públics distints en una aposta que mira al futur sense oblidar l'emotivitat viscuda en espectacles com "Esvorell", on Magí i Joana Serra i Marçal Ramon homenatjaven la figura de Joan Serra, creador del Dansàneu, o Mimosa, on els fills d'aquest pedagog i ballarí, juntament amb Joan Figueres, n'acostaven l'essència a les noves generacions.

"Ahir vam viure un emotiu homenatge de tots els actuants als padrins i les padrines de la residència de gent gran d’Esterri", recorda el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig. Puig, que coneix la trobada des dels seus inicis, destaca l'èxit de públic d'aquesta edició. "El Dansàneu és un festival obert a totes les generacions. Aquesta edició ha permès, també, que el públic descobrís la gran qualitat dels espectacles de dansa i dels concerts de música programats", assegura.

Aposta per la transversalitat 

Transversalitat en la programació, mescla i convivència d’allò més tradicional (com l’actuació aquest diumenge al matí de diverses seccions del grup de danses Es fadrins de Vielha ) amb allò més trencador (com la proposta de fusió d’Astrio amb la jota de Carme i Ramon Balagué i la dolçaina de Pau Puig, que han tancat el festival) són les directrius per les quals aposten els responsables de la trobada pirinenca. 

"Els objectius del Consell s’acaben complint: demostrar per fer comprendre, comprendre per estimar i sobretot evidenciar que la cultura i la natura són els grans motors de seducció del territori", afirma Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. 

"Les Valls d’Àneu van ser catalogades l'any 2013 com la primera destinació de Turisme familiar de l’interior de Catalunya", recorda la directora artística del Dansàneu, Rut Martínez. "El festival no pot girar l'esquena a aquesta realitat: hem vist enguany famílies vingudes d'arreu de Catalunya, però també de l'estranger, que aprofitant el pont de Sant Joan han visitat les Valls", apunta Martínez. "I gràcies al Dansàneu han conegut una oferta cultural de qualitat que beu de les arrels i que, amb criteris artístics professionalitzadors, continua seduint el públic".

El festeig del desè aniversari dels bastoners de les Valls d’Àneu, aquest diumenge al carrer Major d’Esterri (el grup aranès i els bascos d’Aurtzaka Dantza Taldea de Beasain han dedicat un ball d'homenatge al conjunt de les Valls, sorgit precisament arran d’una de les edicions del Dansàneu), l’actuació de Lo Planter a Sorpe i l'espectacle de fusió 'A vore', han servit per posar punt i final a la 25à edició del Dansàneu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació