Diumenge, 5 de maig de 2024

Com podem guanyar pes de forma saludable?

La dietista i nutricionista Laura Espia ens dóna les claus per augmentar pes de manera sana

Laura Espia 23 de maig de 2016 a les 20:16
En aquest article parlarem de com guanyar de pes de forma saludable a raó de la pregunta que em vau fer en l'últim article. Hi ha pocs estudis realitzats respecte aquest tema, fins ara es conclou que les persones que els hi costa guanyar de pes es degut a un metabolisme augmentat o bé a una adaptació a nivell cerebral que provoca una disminució de la sensació de gana de la persona. El resultat de tot això és un augment de pes limitat i en alguns casos, insuficient.  

Per tal d'establir unes pautes per guanyar pes s'hauria de tenir en compte tres punts:

1. IMC (Índex de massa corporal). Es calcula dividint el pes (en quilograms) entre l'alçada (en metres).
 

El pes saludable hauria de ser entre el rang de 18,5 - 24,9. Si és per sota d'aquest rang es podria considerar que no s'està en un pes saludable i es pot tenir més possibilitat de patir infeccions, de tenir complicacions en cas que es requereixi d'una cirurgia o de no poder-se recuperar d'una malaltia amb la mateixa velocitat, ja que no hi ha un sistema de defensa eficient.

2. El següent pas seria saber quin és el motiu pel qual es té baix pes i si s'ha produït una baixada de pes exagerada en poc temps. Hem de tenir en compte que algunes patologies cursen amb una pèrdua de pes (depressions, càncer...). O si, pel contrari, es tracta d'una persona que de forma habitual està en un pes baix. 

3. Per últim s'ha de valorar l'estat nutricional. En alguns casos hi pot haver dèficit de ferro o d'algun altre nutrient. És important realitzar una analítica de sang i conèixer els hàbits alimentaris. Si es coneix què, com i quan menjar, podem fer-nos una idea del per què no es guanya pes. 

Un cop tenim clar aquests tres punts, hem d'establir unes pautes però sense caure en l'error d'abusar d'aliments rics en greixos o de sucres. Quan es vulgui fer un canvi en l'alimentació hem de tenir clar que cal assegurar, sempre, el bon estat de salut. Cal partir doncs d'una dieta equilibrada i també variada. 
 

Incrementar la ingesta de kilocalories a través de menjar grans quantitats d'aliments pot arribar a espantar, però existeixen uns quants trucs per fer la situació més portable. 

- Realitzar 5 ó 6 àpats al dia. Augmentar el nombre de vegades que es menja durant el dia permetrà fer les racions més petites. Un exemple: un ressopó a base d'algun làctic (llet o iogurt) endolcit amb mel i acompanyat de 3/4 galetes o d'un tros de pa de pessic casolà seria una bona opció per guanyar pes.

- Augmentar les calories dels plats preparats sense augmentar el seu volum. Utilitzar per exemple llet en pols, nata, llet condensada, fruits secs o oli d'oliva. Són alguns aliments que concentren molts nutrients en molt poques quantitats.

- Evitar beure molta aigua durant els àpats. A algunes persones l'aigua els fa efecte de saciant. Un altre truc que es pot fer és substituir l'aigua per sucs naturals de fruita.

- Una bona elecció per als acompanyaments dels plats seria optar per ous, patates o salses. Això faria pujar notablement les calories de l'àpat. Un exemple seria sofregir la verdura com espinacs, mongeta... amb all o beicon o acompanyar la carn o el peix amb algun tipus de salsa.

- Els refrigeris que es facin a mig matí o a la tarda es podria optar per cereals, pa, fruits secs o deshidratada acompanyats d'algun làctic o d'alguna peça de fruita.

I per últim, el fer exercici físic no està renyit amb l'augment de pes. Hi ha exercicis que afavoreixen l'increment de la massa muscular i, per tant, l'increment del pes. L'assessorament d'un professional t'ajudarà a portar una pauta.

Espero que t'hagi d'ajudat!

I recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació