Dissabte, 20 d'abril de 2024

​Reclamen a la UE la retirada d'un fàrmac per evitar la mort de voltors

Una recerca en què participa la UdL alerta que el diclofenac pot provocar fins a 6.000 morts d'aus a l'any

ACN 29 d'abril de 2016 a les 09:20

Un grup de voltors alimentant-se. Foto: UdL


Els medicaments veterinaris que contenen diclofenac poden causar la mort de fins a 6.000 voltors cada any a Espanya, segons una recerca de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Cambridge, la Miguel Hernández, l'Estació Biològica de Doñana (CSIC) i la Reial Societat per a la protecció de les aus, que publica aquest dilluns la revista internacional 'Journal of Applied Ecology'. Els voltors l'ingereixen amb les carcasses del bestiar domèstic. L'article reclama a la Unió Europea (UE) la prohibició d'aquest antiinflamatori després que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) autoritzés al 2013 dos nous fàrmacs que el contenen.

Els investigadors recorden que Espanya acull al voltant de 95% de la població de voltors de tot Europa, així com altres rapinyaries en perill d'extinció, com el trencalòs o l'àliga imperial ibèrica. Consideren que els fàrmacs Diclovet i Dolofenac poden comprometre la viabilitat de les aus carronyaires, ja que els provoca una fallada renal si consumeixen els animals tractats poques hores abans amb aquests medicaments veterinaris.

La recerca estima l'impacte potencial del diclofenac seguint les estadístiques de l'informe oficial de l'AEMPS. Després de realitzar anàlisis metabòliques a vaques i porcs per calcular el temps que triguen en eliminar els fàrmacs, afirmen que aquesta substància pot provocar la mort d'entre 715 i 6.389 voltors cada any, depenent dels cadàvers de bestiar que tinguin accessibles. Això representa un índez de declivi de la seva població d'entre el 0,9 i el 7,7% anual.

L'investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la UdL, Antoni Margalida, defensa ''la necessitat d'una prohibició preventiva de l'ús de diclofenac a Espanya i substituir-ho pel meloxicam, un medicament que no té efectes letals en les aus''. Els investigadors també proposen un programa de monitoratge de la contaminació i presència de residus en els cadàvers d'ungulats domèstics, així com de les aus carronyeres mortes o moribundes per assegurar-se que els nivells de contaminació que poden ser letals no estan presents.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació