Dimecres, 24 d'abril de 2024

Carles Canut i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Creus de Sant Jordi

Es tracta d'un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona o entitat per part de la Generalitat de Catalunya

Jordi Ubach 12 d'abril de 2016 a les 14:04

L'actor Carles Canut, guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Foto: ACN


La Generalitat de Catalunya ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i 13 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. Entre ells hi figuren l'actor de Gerri de la Sal, Carles Canut, i el Consell Cultural de les Valls d'Àneu.

El Govern ha reconegut l'actor Carles Canut i Bartra per "una trajectòria d’èxit en el món de l’espectacle, que s’ha prodigat en el teatre, el cinema, el doblatge i també a la televisió, en sèries que han contribuït a fer-lo molt popular". Canut desenvolupà del 1973 al 1983 la seva carrera artística a Veneçuela, ha format part de la companyia del Teatre Romea i és director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, amb la qual ha dirigit unes lectures dramatitzades que també donen la mesura del seu talent.

Pel que fa al Consell Cultural de les Valls d’Àneu, la Generalitat ha valorat "el seu treball de recuperació, conservació, restitució i difusió del patrimoni cultural d’aquesta subcomarca del Pallars Sobirà, ben delimitada geogràficament i amb una personalitat històrica acusada". Creat el 1983 i guardonat amb el Premi Nacional de Cultura Popular el 1991, la trajectòria del Consell Cultural de les Valls d'Àneu s’ha concretat en nombroses accions culturals i intervencions en el camp del patrimoni, que han esdevingut un paradigma en el Pirineu i contribueixen valuosament a afermar la identitat aneuenca.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica. 

El divulgador Llorenç Sànchez o el filòleg Jordi Mir són alguns exemples de pallaresos distingits amb la Creu de Sant Jordi.
 

Totes les Creus de Sant Jordi 2016

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació