Dissabte, 27 d'abril de 2024
Natura

Descobreixen un nou mineral a la mina Eureka del Pallars Jussà, l'abellaïta

L'abellaïta és una nova espècie mineral descoberta pel mineralogista i gemmòleg Joan Abella | Per primera vegada la localitat tipus que apareixerà en la descripció oficial d’un mineral serà catalana

Redacció 6 d'abril de 2016 a les 16:19

Exemplar del nou mineral trobat a la mina d'Eureka, l'abellaïta Foto: Joan Abella i Creus
 

La Comissió de nous minerals de la Internacional Mineralogical Association (IMA), que s’encarrega de certificar el descobriment de noves espècies minerals, ha afegit un nom més a la llista oficial de minerals: l’abellaïta. De fet, aquest nou element duu el nom del seu descobridor, el mineralogista i gemmòleg Joan Abella i Creus, que va trobar les primeres mostres del mineral a la mina Eureka, a Castell-estaó, al municipi de La Torre de Cabdella (el Pallars Jussà). A més, Eureka és un indret molt conegut entre els mineralogistes per la seva riquesa en espècies minerals estranyes que apareixen a les superfícies de les parets de les galeries.

La descripció i caracterització dels minerals és llarg i complex, i en el cas d’aquest mineral va començar l’any 2012, a càrrec d’investigadors de l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC), de la Universitat de Barcelona i del Museu Nacional d’Art de Catalunya, tal com va afirmar l’investigador del mateix ICTJA-CSIC, Jordi Ibáñez, que va afegir que la feina encara és més dificultosa quan “el mineral està format per petits microcristalls que són difícils de manipular i analitzar”. L’abellaïta és un carbonat bàsic de plom i sodi que es forma per l’exsudació i precipitació d’aigües meteòriques enriquides amb sodi i plom a les parets de la mina.

Segons Ibáñez, “tot el procés ha necessitat un equip multidisciplinari per poder aportar tota la informació que exigeix el protocol de la IMA per reconèixer un nou mineral”. També ha destacat que “la llavor de tot això la va posar el mateix Joan Abella, gran erudit en mineralogia i descobridor del mineral, i el professor Joan Viñals, que era un vertader pou de ciència i gran mestre”. Viñals va ser un professor de Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica de la UB que va començar a descriure el compost i a estudiar les associacions minerals de l’abellaïta, i que va morir a finals del 2013.

Actualment la mostra del tipus de mineral ja forma part de la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Per primera vegada la localitat tipus que apareixerà en la descripció oficial d’un mineral serà catalana i, gràcies al seu nom, figurarà en el primer lloc de la llista de minerals ordenada alfabèticament de la IMA.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació