Dilluns, 29 d'abril de 2024

Arxivat l'expedient d'augment de la capacitat de la presa d'Estany Gento

La companyia Endesa Generación era la promotora d'aquest projecte a la Vall Fosca

ACN 18 de març de 2016 a les 11:35

L'obra queda momentàniament aparcada. Foto: Trenscat


La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha arxivat l'expedient d'augment de la capacitat de la presa d'Estany Gento, al terme municipal de la Torre de Capdella. L'arxivament d'aquest expedient es fa a petició de la companyia Endesa Generación, promotora del projecte, el qual contemplava un increment de la capacitat d'emmagatzematge de la presa amb un recreixement d'uns 8 metres, un allargament de la captació i la instal·lació d'una minicentral de 980kW a la captació de Capdella per aprofitar el desnivell més gran.

L'augment de la capacitat de la presa era en 2 Hm³ per equiparar la capacitat amb la presa de Sallente de 5 Hm³. D'aquesta manera, la capacitat d'emmagatzematge s'hauria incrementat en un 66% respecte al projecte original. L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha confirmat que l'obra queda momentàniament aparcada.

L'any 1985 s'inaugurà la central hidroelèctrica Estany Gento-Sallente, amb una potència de 415 MW, la primera central reversible de Catalunya. La central és subterrània, excavada a la roca. Es va construir la presa del pantà de Sallente que és l'embassament inferior del sistema reversible. L'estany Gento n'és el superior. Al començament de les obres es va instal·lar el telefèric de Sallente-Estany Gento, capaç de portar fins a 25.000 Kg., per tal de pujar els materials.

Amb aquesta nova funció, el nivell de l'aigua embassada a l'Estany Gento té constants fluctuacions. Minva quan la central turbina i produeix electricitat i puja quan les mateixes turbines bomben l'aigua i la retornen a l'embassament superior.

En les centrals de bombament és convenient per una òptima utilització que els dos dipòsits tinguin una cabuda similar. En el cas de l'Estany Gento-Sallente, els embassaments tenen una cabuda de 3 Hm³ i 5 Hm³, respectivament. Per tal d'igualar-los s'havia projectat el recreixement de la presa de l'Estany Gento.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació