Divendres, 17 de maig de 2024

Un 2015 de contrastos meteorològics al Parc Natural de l'Alt Pirineu​

Les precipitacions han estat similars a la mitjana i les temperatures una mica superiors a les habituals

ACN 20 de febrer de 2016 a les 11:24

El Refugi del Fornet, al Parc Natural, aquesta setmana. Foto: Refugi del Fornet


L'any 2015, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'ha caracteritzat per la variabilitat meteorològica, amb precipitacions similars a la mitjana climàtica i temperatures una mica superiors a les habituals. El 2015 ha estat un any de contrastos, amb diferents situacions meteorològiques que han posat de manifest un cop més, la gran variabilitat climàtica d'aquest territori pirinenc. Pel que fa a les precipitacions, ha estat un any amb valors pròxims al de la mitjana climàtica, malgrat la presència de llargs períodes amb manca de precipitacions, especialment novembre i desembre, que han estat molt secs.

Tot i això, al febrer hi van haver grans nevades i l'estiu va ser força tempestuós. Els registres, oscil·len entre els 600mm de la zona sud del parc, què és més àrida, i els 1450mm del sector nord, amb una influència atlàntica marcada i molt més humida. Les temperatures del conjunt de l'any van ser superiors a la mitjana climàtica, a excepció d'alguns indrets del sud del parc, on l'estiu va ser més fred del normal.

Es preveu que durant aquest 2016, el Parc Natural de l'Alt Pirineu pugui continuar gaudint de mapes mensuals de precipitació, elaborats per Lluís Pla Ballabriga, col·laborador i meteoròleg local. Aquests mapes de precipitació aglutinen informació sobre la quantitat i distribució de les pluges registrades dins els límits del Parc. En el futur i a llarg termini, podran servir per fer estudis pluviomètrics al Parc.

Els aficionats a la meteorologia, o bé visitants habituals del Parc Natural, a nivell estacional (web) o bé mensualment (Facebook), poden consultar els mapes de precipitacions del Parc Natural de l'Alt Pirineu. I si es vol informació més detallada o saber el temps en directe, es pot consultar el web de Meteopirineu, que recull dades de les nombrosos estacions meteorològiques automàtiques de l'àmbit del Parc.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació